Spionerar din robotdammsugare på dig?

av | aug 10, 2022 | Nätfrihet

Spionerar din robotdammsugare på dig? Jon Karlung, chef för Bahnhof, köpte en robotdammsugare på Elgiganten, installerade den i hemmet men upptäckte i efterhand att dammsugaren spelar in ljud, har en kamera och en uppkoppling som använda för att skicka information till Kina.

En robotsamsugare innehåller alltid en funktion som gör det möjligt för dammsugaren att lära sig var den ska och var den kan dammsuga. De flesta dammsugare gör det med laser, och/eller kameror. Du kan styra dem med en app och dammsugaren är uppkopplad, eller kan vara uppkopplad. Så långt är det inga konstigheter men Jon Karlungs robotdammsugare, av märket Ecovacs går längre än så. Via appen så kan du ta bilder med kameran och dammsugaren är inte bara uppkopplad via nätet – den är uppkopplad mot servrar i Kina och den skickar data, mängder av data.

Funktionen, “Call Home”, är inte alls ovanlig. Uppkopplade prylar ringer hem och berättar att de är aktiva. Det finns samma funktioner i mängder av appar, program och mjukvara som vi använder. I det här fallet är et däremot mer än så – Ecovacs skickar mängder av information tillbaka till Kina och det är ytterst oklart vad alla denna information används till och det står tämligen klart att informationen inte skickas till Kina för att dammsugaren ska fungera.

Ingenstans i beskrivningen av dammsugaren så framgår det att Evacs skickar data till Kina. Det framgår att dammsugaren kan styras med röst eller en app, att den har ett batteri som gör att den kan användas i upptill 140 minuter – men ingenting om att dammsugaren samlar in data som sedan skickas till ett land som inte kan beskrivas på annat sätt än en kommunistisk diktatur.

Därför ska du välja Apples HomeKit

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian