Macken har fluktat in:

Sagan om världens bästa pointguard

av | aug 6, 2022 | TV- & FilmTipset

Magic Johnson fick inte sitt smeknamn förrän han slog igenom i den amerikanska proffsligan; främst för sin magiska förmåga att se lediga, öppna spelare och lägga blixtsnabba passningar. Han hade en talang utöver det vanliga och han kom in och förändrade NBA med ett leende på läpparna.

NBA var en minst sagt stökig liga när Ervin Johnson värvade till Los Angels Lakers, ett lag med stjärnor men som inte riktigt hade nått ända fram till att vinna ligan. Flera spelare hade stängts av efter slagsmål på planen och matcherna sändes inte direkt – NBA lockade ingen stor publik.

Pointguard

Earvin Johnson, yngst i en syskonskara på sex, hade ett namn om sig som en extremt talangfull pointguard, en av de viktigaste positionerna i basket då det ofta är pointguarden som styr uppspelen.  Magic var van vid stor publik, press och förväntningar när han kom till NBA och Lakers. Highschool- och Collage-basket är stort i USA och Johnson gjorde sig snabbt ett namn som en blixtrande snabb, smart spelare som alla ville stoppa men få förmådde att ens hinna med.

Los Angeles hade fixstjärnor som Kareem Abdul-Jabbar men laget saknade riktigt vass spets, en listig spelfördelare och en spelare som kunde ändra matchbilder, på egen hand. I 1979 års draft valde Lakers Magic Johnsson, så då ännu inte kallades Magic. Det namnet fick han senare, under sin första säsong i NBA.

HIV

Med Johnson i laget så blev Los Angeles Lakers ostoppbara. Lakers vann fem titlar innan Magic Johnson berättade för en chockad sportvärld att han smittats med HIV ich att 1991 års säsong skulle bli den sista. Då rankades Magic Johnson som den bäste pointguarden genom tiderna. Han kom tillbaka under 1992 års AllStar Match men valde att pensionera sug igen efter protester frpn medspelare. fyra år senare gjorde han comeback igen, spelade 32 matcher innan han slutade igen, en tredje gång.

They call me Magic Johnson är en dokumentär-serie om hela Magics karriär, allt från highschool, till college, första matcherna i NBA och rivaliteten med Larry Bird. Något som inte minst amerikanska medier odlade – Johnson var svart och Bird var vit ich de skulle komma att spela för olika storlag i NBA. Johnson för mitt lag Los Angeles Lakers och Bird för Boston Celtics. Kom också ihåg att under den här tiden så spelade många spelare för ett och samma lag under hela sin karriär. Förutom Lakers så har Magic Johnson spelat för – håll i er nu – Magic M7 Borås, i Sverige. Han spelade även en säsong i den danska ligan. Förutom de två säsongerna  så var han trogen los Angeles Lakers. Larry Bird spelade inte för något annat lag än Celtics och lämnade Boston först som tränare för Indiana Pacers under tre säsonger 1997.

Mitt lag

För mig är Magic Johnson en av de absolut största inom den amerikanska proffsbasketen men då är jag i högst grad jävig därför att Lakers är som sagt mitt lag och det har alltid varit mitt lag. I början för att jag helt enkelt gillade deras färger, gult och lila. Senare därför att de hade de bästa och mest spektakulära spelarna.

Därför är den här serien en högtidsstund för mig men det är det, och borde vara det, för alla som älskar basket också. Magic Johnson är en av de största ich han förändrade en hel sport med ett leende på läpparna.

Betyg

Trailer

 

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian