REPORTAGET

Så spårade och dödade CIA Ayman al-Zawahri, hjärnan bakom 9/11

av | aug 4, 2022

Den här våren så upptäckte underrättelseagenter inom CIA ett mönster i Ayman al-Zawahri, hög ledare inom Al Qaeda, vanor. Han gillade att sitta och läsa på balkongen.

Var Usama Bin Ladin den politiske ledaren så var Ayman al-Zawahri strategen och den som planlade attackerna som terroristgruppen genomförde. Ayman al-Zawahri antas ha varit en av hjärnorna bakom 9/11 och ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania 1998. CIA jagade Ayman al-Zawahri  intensivt under flera år utan att hitta honom. Det antogs att han gömde sig någonstans vid gränsen till Pakistan.

Afghanistan

När USA lämnade Afghanistan och då talibanerna tågade in i Kabul så innebar det också slutet på en försiktig demokratiutveckling i landet. Den amerikanska underrättelsetjänsten såg till att behålla övervakningsmöjligheter därför att när talibanerna tig över så räknade amerikanerna med att bland andra Ayman al-Zawahri skulle dyka upp igen i tron att de skulle vara någorlunda skyddade under den nya regimen. Våren förra året så fick CIA rätt. Ayman al-Zawahri med sin familj flyttade in i vad som antogs vara ett “safe house” i Kabul. ett hus som CIA snabbt sig till att över bevakning och ganska snart så upptäcktes en vana hos Ayman al-Zawahri. Han satt ofta för sig själv, ensam på balkongen till sitt hus och läste tidigt på morgonen.

Haqgani

CIA fick upp ett spår efter Ayman al-Zawahri  när han kontaktade ledare för Haqqani-nätverket. Det är ett nätverk som historiskt har haft täta kontakter med Al Qaeda och som ofta bistått Al Qaeda med taktiskt stöd. Nu fanns det tecken som tydde på att en högt uppsatt ledare bodde i en av nätverkets hus i Kabul, Afghanistans huvudstad. CIA upptäckte då en figur som satt ensam, tidiga mornar, och läste på balkongen. Kort därefter identifierades Ayman al-Zawahri.

Perfekt måltavla

En ensam terroristledare på en balkong är en perfekt måltavla men huset och balkongen fanns i ett tätbebyggt område så det uteslöt en riktad raketattack med en större missil och en insats av Navy Seals, den elitstyrka som dödade Usama bin Laden, var utesluten. en plan togs fram där en drönare försågs med två små missiler, avsedda att kunna användas mot en enskild person. I söndags morse flög drönaren in i Kabul, vilket var slutet på en deniers lång jakt på Ayman al-Zawahri .

New York Times

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian