Netflix tvingas betala ut 42 miljoner dollar till manusförfattare

av | aug 6, 2022 | Nöje, TV och Film

Netflix har förlorat ett tvistemål med amerikanska the Writers Guild of America och tvingas nu betala ut 42 miljoner dollar i ersättningar till manusförfattare, skriver amerikanska Deadline.

Domen innebär att Writers Guild of America vunnit en skiljedom som innebär att få Netflix kommer att får betala 216 teaterfilmskribenter ytterligare 42 miljoner dollar i ersättningar. WGA kräver också ytterligare 13,5 miljoner dollar i ränta för sen betalning.

Ersättningar

WGA anklagade Netflix för att på olika sätt ha hållit inne ersättningar till manusförfattare. Ersättningar för biopremiärer ska betalas baserat på intäkter på en viss marknad (för att ta ett exempel), enligt Writers Guild of America. Licenser som Netflix (där Netflix både är producent och distributör) kräver avgifter baserade på annan beräkningsgrund. Writers Guild of America menar att Netflix har använt olika beräkningsmetoder beroende på om Netflix varit med och betalat för produktionen eller köpt in en licens för sändningsrätten. På det sättet så ska Netflix ha undanhållit ersättningar.

Sandra Bullock

I argumentationen för sin sak så åberopade WGA ett tidigare domslut gällande Sandra Bullock-filmen Bird Box. En skiljedomare fann att då Netflix avsevärt underbetalt en manusförfattare med en formel som den från den senaste tvisten. I det utslaget blev Netflix tvunget att betala skribenten 1,2 miljoner dollar i rester och ränta.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: