Microsoft avslöjar nytt spionprogram i datorer

av | aug 2, 2022 | Nyheter

Microsofts säkerhetsavdelning rapporterar att spionprogrammet “SubZero” har hittats i datorer hos åtminstone tre klienter i tre olika länder. Spionprogrammet är skapat av det österrikiska företaget DSIRF.

Programmet, som klassas som skadligt, har hittats i datorer hos några av Microsofts kunder. Spionverktyget och programmet “Subzero” sägs vara vara avsett enbart för bruk i och av EU-stater enligt utvecklarna, österrikiska DSIRF.  Programmet kan komma åt konfidentiell information som lösenord eller inloggningsuppgifter – och tror ha använts mot hos ett ospecificerat antal oidentifierade banker, advokatbyråer och strategiska konsultföretag.

“Subzero är en mjukvara från österrikiska DSIRF GesmbH, som har utvecklats exklusivt för officiell användning i EU:s stater. Programmet varken erbjuds, säljs eller görs tillgänglig för kommersiellt bruk”

Det skriver DSIRF i ett uttalande via e-post till nyhetsbyrån Reuters.

“Med tanke på de fakta som beskrivs av Microsoft, avvisar DSIRF resolut intrycket av att de har missbrukat Subzero-programvaran,”

Tillägger bolaget i samma uttalande.

Undersöker

Österrikes inrikesdepartement kommenterade avslöjandet på fredagen, för den lokala nyhetsbyrån APA, att man undersöker Microsofts påståenden. Ministeriet svarade inte på förfrågningar från Reuters om kommentarer.

Spår av Pegasus har hittats i högt uppsatta EU-kommissionärers telefoner

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian