Meta skyller på Apple för tappade intäkter men statistiken säger något annat

av | aug 14, 2022 | Krönikor

Meta/Facebook skyller på Apples ATT, App Tracking Transparency, som en av anledningarna till tappade intäkter. Financial Times har nyligen publicerat en längre text som pekar i samma riktning men är det verkligen hela sanningen?

Först Financial Times:

Small businesses are cutting back marketing spending due to Apple’s sweeping privacy changes that have made it harder to target new customers online, in a growing trend that has led to billions of dollars in lost revenues for platforms such as Facebook. […]

Many small companies that are reliant on online ads to attract new customers told the Financial Times they did not initially notice the full impact of Apple’s restrictions until recent months, when price inflation squeezed consumer demand in major markets worldwide.

Det här är i stort sett samma bild som Meta/Facebook vill ge – Apples antitracking-teknik slår mot Facebook och mot små- och medelstora företag. Annonsörer, datamäklare och datatrålare protesterar högljutt mot att iOS/iPadOS- och macOS användare, Apple-användare, inte är lika enkla att spåra längre och att funktionerna, blockeringarna och spärrarna är aktiverade som standard.

Målgruppen

Statistiken däremot talar ett annat språk och pekar i en annan riktning – Facebook tappar annonsintäkter därför att Facebook tappar de unga användarna – i huvudsak målgruppen för annonsörer. Facebook målgrupp ligger i 18-34 årsgruppen; den grupp som nu lämnar Facebook till förmån för TikTok, WhatsApp och Instagram.

Skulle det vara så enkelt som att Apples nya lösning, ATT, var orsaken så borde rimligen Facebooks intäkter ha fallit mer i USA, där Apple har en långt större marknadsandel än i Europa – men så är inte fallet.

Snap, till exempel, är ett företag som inte har någon större intäktsström utanför annonsplaceringar i sina smartphone-appar. Men under tredje kvartalet 2021, ett helt kvartal efter ATT:s offentliga debut, uppvisade Snap en intäktsökning på 57 % jämfört med föregående år. I Nordamerika rapporterade den 60% tillväxt – högre än i någon annan region.

Nick Heer

Meta kan också redovisa en stadig tillväxt, i USA och Europa, med undantag för den senaste kjvartalsrapporten och detta trots att det nu är ett år sedan ATT lanserades.

Vore det nu så att ATT faktiskt var en så signifikativ orsak till förlorade intäkter så borde Metas egna siffror visa på ett större intäktstapp i USA, eftersom Apples marknadsandel där är större än i Europa men så är inte fallet. Metas egna siffror borde också visa på ett snabbt intäktsfall direkt efter det att ATT lanserades men så är det inte heller.

iOS är mycket mer populärt i USA och Kanada än det är i Europa, men Meta ådrog sig en större intäktsminskning – i absoluta tal och framför allt i procent – i Europa.

Meta visade fortfarande uppgångar från år till år i båda dessa regioner fram till detta senaste kvartal, även om ATT rullade ut för över ett år sedan.

Nick Heer

Betydelsen

Betyder då ATT ingenting? Det är inte heller sant men betydelsen för minskade intäkter ligger inte alls i närheten av de nivåer som Meta vill göra gällande. Det är bara det att Apple är en lämplig syndabock och Meta inser också att om Apple fortsätter att skruva åt integritetsskyddet för sina användare så är det inte bara illavarslande utan det kan över tid bli en viktig faktor. Apple-användare lägger mer pengar på nätet än andra grupper, Apple-användare köper mer och är en köpstark grupp som många vill färska att nå med reklam. Stänger då Apple ned möjligheterna att samla in data om Apple-användare så kan den möjligheten gå förlorad.

Till det finns risken att Google bestämmer sig att göra detsamma för att ha Android-användarna för sig själva.

Huvudorsaken är, vilket tillgängliga data talar för är inte ATT utan att målgruppen väljer andra tjänster ute på nätet – TikTok.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian