Lästipset: Varför tränar ett stort säkerhetsföretag organiserade rasister (igen)?

av | aug 11, 2022 | Lästips

The European Security Academy (ESA) är ett sort polsk säkerhetsföretag med kunder inom polisen och försvaret. Nu avslöjar det undersökande journalistkollektivet Bellingcat att företaget utbildar kända organiserade rasister.

Han är en slående figur och går runt skjutbanan med ett skjutvapen vid höften med distinkta ansiktstatueringar så är han en känd figur inom den polska extremhögern. En av de två män som följer med honom bär en pikétröja prydd med logotypen för European Security Academy (ESA), till vars anläggningar dessa bilder kan geolokaliseras.

Det är en världsledande organisation för säkerhetsutbildning med huvudkontor i Wrocław, Polen, som instruerar poliser, medlemmar av väpnade styrkor och till och med privata livvakter från hela världen.

Dessa bilder lades upp på ett offentligt Instagram-konto i maj 2020. Som andra bilder på sociala medier kan visa, finns under den här mannens kamouflage flera högerextrema tatueringar, inklusive en svart sol och orden “White Devil”. Hans följeslagare, som bär basebollkepsen, har liknande tatueringar och bär en T-shirt med en bild av en tysk soldat från andra världskriget.

Bellingcat

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian