Lästipset: Saudi Arabien har en egen app som används för att tysta kritiker

av | aug 18, 2022 | Lästips

Kollona Amn eller We Are All Security är en app som utvecklats av Saudi Arabiens Public Security Department och det är en app som används för att rapportera regimkritiker. En statsunderstödd angivar-app som har lett till att regimkritiker gripas och dömts till mycket långa fängelsestraff.

Salma al-Shehab studerade i London för en akademisk examen. Hon greps under ett besök i hemlandet och har nu dämts till fängelse i 34 år – för regimkritiska inlägg på Twitter. Hon tros ha angetts via Kollona Amn, Saudi Arabiens statsunderstödda angivar-app.

En granskning av Leeds doktorand Salma al-Shehabs tweets och interaktioner visar att hon fick ett meddelande av en person som använde ett saudiskt konto den 15 november 2020 efter att hon postat en svagt kritisk tweet som svar på ett inlägg från den saudiska regeringen om ett nytt kollektivtrafikkontrakt.

Användaren berättade för Shehab att han hade anmält henne på den saudiska appen, som heter Kollona Amn, eller We Are All Security. Det är inte klart om de saudiska tjänstemännen reagerade direkt på rapporten, men den 34-åriga mamman greps två månader senare.

The Guardian

Kollan Amn

Appen utvecklas av en Saudi Arabisk myndighet och den beskrivs som en app som tillåter medborgare och saudiska medborgare i utlandet att lämna in säkerhets- och brottsrapporter relaterade till personliga livsattacker, hot, identitetsstöld, utpressning, penetration av konton i sociala medier, förtal , bedrägeri och andra brott och säkerhetsrapporter. Appen används också för att ange regikritiker, som i fallet med Salma al-Shehab.

Noura Aljizawi, forskare vid Citizen Lab vid University of Toronto, som identifierar digitala hot mot det civila samhället, anser att den här typen av appar är ett helt nytt inslag  “ny fas av det digitala auktoritärism”.

– Det brukade vara så att den här typen av censur utfördes av säkerhetstjänsten men att nu ha dessa ansökningar och att uppmuntra medborgare att rapportera om varandra öppnar dörren för massiv censur”, säger hon till brittiska The Guardian.

The Guardian

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: