Lästipset: Pappa fotograferade sonen för att skicka bilder till läkare – anmäldes som sexbrottsling

av | aug 22, 2022 | Lästips

Google har ett system som analyserar lagrade bilder, automatiskt, och systemet rapporterar också misstänkt barnporr till polisen, automatiskt. Nu har en pappa som fotograferat sin son för att skicka bilderna till läkare registrerats som misstänkt sexbrottsling, skriver New York Times.

Mark, som tingen kallar honom, är hemmapappa och när han upptäckte att sonens penis var svullen och sonen hade ont så tig han sin Android-telefon för att ta bilder – som dokumentation och för att skicka bilderna till läkare.

Med hjälp av bilderna diagnostiserade läkaren problemet och ordinerade antibiotika, vilket snabbt löste det. Bilderna däremot ledde till Atta Mark fastnade i Googles algoritmer. Bilderna rapporterades till polis och Mark drogs in i en polisutredning.

Två fall

Det här är en följd av att teknikföretagen, inte minst Google, samlar in enorma mängder data om oss användare. I Googles fall så scannas lagrade bilder och det ställs därför krav på Apple, Google, Facebook, Instagram med flera att de aktivt ska medverka i att jaga barnporr ute på nätet. De som försvarar barnen säger att företagens samarbete är avgörande för att bekämpa spridningen av sexuella övergrepp på nätet. Det kan innebära att privata bildarkiv, som digitala fotoalbum scannas och det kan leda till stora problem för enskilda som fångas av de här automatiska systemen. New York Times säger sig ha hittat åtminstone två fall.

Jon Callas, en teknolog vid Electronic Frontier Foundation, en organisation för digitala medborgerliga friheter, kallade fallen för kanariefåglar “i denna speciella kolgruva.”

– Det kan finnas tiotals, hundratals, tusentals fler av dessa, säger han till New York Times.

Enligt  Callas så kan det finnas fler fall men de drabbade vill inte berätta på grund av vad de anklagas för – innehav och spridande av barnporr.

New York Times

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian