Kära Android-användare – sluta tro att Apple ska fixa er meddelandefunktion

av | aug 3, 2022 | Krönikor

Apple-användare är blå och Android-användare är gröna. Det är så det ser ut i en iPhone eller en iPad. Skickar du ett meddelande till en användare som inte använder iOS/iPadOS så skickas meddelandet med den tillgängliga standarden, som ett SMS.

Det här irriterar inte bara Android-användare utan även Google som tycker att Apple borde anamma och ta till sig Rich Communication Services, RCS, vilken innehåller för funktioner, läskvitto och bättre bildkvalitet för att ta två exempel. Nu är det dock så att RCS inte är en standard som fungerar med alla operatörer, även om Google och Android använder RCS.

Sluta tro

Därför så bör Android-användare sluta att tro att Apple kommer att fixa eller ordna de eventuella problem som finns på grund av att den gällande standarden, SMS, inte håller riktigt godtagbar nivå 2022. RCS är en öppen lösning, vilket inte riktigt är detsamma som en standard för meddelanden som är bakåtkompatibel.

Visst, Apple skulle kunna implementera och lägga till stöd för RCS för att Apple är snälla och trevliga – eller så kan Apple av marknadsstrategiska skäl fortsätta att utveckla iMessages med uppdateringar och förbättringar av exakt samma skäl som Google bygger ut och förbättrar sina tjänster, för sina användare. Det är inte heller så att RCS rullats ut bland alla tillverkarna som använder Android. Många, men inte alla operatörer, har stöd för RCS, men ändå så ställs det krav på att Apple ska stödja RCS.

Låser in

Hiroshi Lockheimer, Googles ansvariga för Android, har i en serie inlägg kritiserat Apple för att låsa in användare:

Igen – RCS är en standard i sig, en öppen standard men det är inte en helt vedertagen standard för att skicka meddelanden och alla operatörer har inte stöd för RCS.

Lösning

Apple skulle naturligtvis kunna lägga in stöd för RCS, falla tillbaka med RCS som lösning för de operatörer som har stöd och SMS för de operatörer som inte har det. Tekniskt så är det inte omöjligt men så var det detta med med fördelar och nackdelar med de olika plattformarna, konkurrens och strategi. Apple satsar på iMessage och FaceTime för meddelanden, samtal och videosamtal vid sidan av vedertagna epostmeddelande (mail).

Android har egna funktioner, liksom iOS – båda kopierar rätt friskt från varandra men det finns särskiljande funktioner som respektive sida använder för att locka till sig användare. Google gör det och Apple gör det.

Det kallas konkurrens.

Apple skulle naturligtvis kunna lägga in stöd för RCS för att skapa en bättre upplevelse, i första hand för Android-användare, som så kan skicka ett läskvitto (exempelvis). Ett argument skulle kunna vara att det skulle vara det bästa för alla – och det är det Google hävdar.

Marknadsandelar

Apple och iOS har runt 15-20% av marknaden medan Google i princip har resten 75-80%. I realiteten så finns det vara två mobila plattformar varav Apple är lillebror i sammanhanget. Google vill alltså att Apple ska plocka bort ett argument för att välja Apple, iPhone och iOS i en värld där Google har runt 80 procent av marknaden.

Låter det, handen på hjärtat, som ett smart drag av Apple?

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: