Här är världens dyraste tv-serier

av | aug 25, 2022 | Nöje, TV och Film

Rings of Power, House of Dragons är dyra, rejält påkostade tv-serier med astronomiska budgetar – men är de dyrast, har de kostat mest. Här är topplistan på de mest påkostade tv-serierna.

Amazons Rings of Power toppar listan med en beräknad budget på, håll i dig nu 1 miljard dollar, motsvarande 10 miljarder svenska kronor. Enbart tv-rättigheterna lär ha kostat Amazon 250 miljoner dollar. I sammanhanget är det viktigt att skilja på budget, kostnad per avsnitt och en del andra mått som används för att skapa den här typen av listor. Ibland klumpas även en hel genre samman- Disneys alla tv-serier med Marvel-hjältar räknas ibland samman för att ta ett exempel.

När det sedan gäller House of Dragons, HBOs spinoff på Game of Thrones så uppges det att varje avsnitt kostar mindre än 20 miljoner dollar per avsnitt. Ska vi alla siffror så betyder att det kostnad per avsnitt landar i närheten av Game of Thrones.

1. Rings of Power – Lord of the Rings – 1 miljard dollar i total budget

2. Marvel, tv-serier, 25 miljoner dollar per avsnitt

blank

3. House of Dragons 15-20 miljoner dollar/avsnitt

blank

4. The Pacific, 20 miljoner dollar per avsnitt

blank

5. Games of Thrones, 15 miljoner dollar per avsnitt

blank

6. The Mandalorian, 15 miljoner dollar per avsnitt

blank

7. See, 15 miljoner dollar per avsnitt

blank

 

8. The Morning Show 15 miljoner dollar per avsnitt

blank

9. The Crown, 13 miljoner dollar per avsnitt

blank

10. ER, 13 miljoner dollar per avsnitt

blank

Gager

Det faktum att science fiction och fantasy-serier tenderar till att bli kostsamma att producera kan vara lätt att förstå. Likaså att tv-serier om om krig och historiska händelser också kan bli dyra men det finns med en del serier som är dyra per avsnitt av ett annat skäl – skådespelarnas gager. The Crown och The Morning Show torde vara två goda exempel på det. Det även tv-serier som med lätthet hade tagit sig in på listan om de sista årens kostnader hade räknats in. Friends/Vänner är ett sådant exempel. Skådespelarna förhandlade år för år upp sina ersättningar rätt rejält jämfört med de första säsongerna.

Avslutningsvis – detta är beräknade kostnader. TV-bolagen är ovilliga att berätta vad deras produktioner kostar i allmänhet.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian