REPORTAGET

Här är Mackens stora genomgång av nya macOS Ventura

av | aug 2, 2022 | Reportage

Ventura är namnet på Apples nya, kommande version av macOS – nummer 13 i raden. Döpt efter en plats i Kalifornien och med en tänkt lansering senare i höst – det här är macOS Ventura.

Innan vi kör igång med genomgången så ska sägas att detta är det vi vet utifrån betaversioner, de fyra som släppts hittills. Utseende och funktioner kan alltså komma att förändras innan lanseringen. Det finns också en rad olika funktioner, nya funktioner som vi lär upptäcka efter hand men det är de viktigaste nya funktioner i Apples nya version av macOS.

Lansering

När macOS Ventura kommer att lanseras är öppet för spekulationer men macOS Monterey släpptes den 25 oktober2021 så en begåvad gissning är att macOS Ventura kommer ungefär då – i slutet av oktober.

Betaversioner

Den första testversionen släpptes kort efter Apples stora konferens för utvecklare, WWDC, och i skrivande sund så har Apple släppt den fjärde betaversionen – som också finns som en public betaversion för de modiga.

Krav

För att kunna köra macOS Ventura så krävs:

  • MacBook modeller från 2017 och senare
  • MacBook Air modeller från 2018 och senare
  • MacBook Pro modeller från 2017 och senare
  • Mac mini modeller från 2018 och senare
  • iMac modeller modeller från 2017 och senare
  • iMac Pro (alla modeller)
  • Mac Pro modeller från 2019 och senare
  • Mac Studio (alla modeller)
Nya funktioner

Stage Manager

Den mest omtalade, Stage Manager, är ett lite nytt sätt att hantera fönster – programfönster eller digitala skrivbord i din Mac. Det är ännu en multitasking-funktion som visar öppna fönster ute i kanten.

Nya Stage Manager ska ge bättre överblick och underlätta multitasking.

Stage Manager påminner om tidigare Spaces, som ju som bekant lång upptill. Poängen med Stage Manager är att försöka skapa en vy där du ser det du har öppnat i din Mac.

Continuity Camera

En stor nyhet är att du kommer att kunna använda din iPhone som webkamera i videosamtal. Du kan även snabbt flytta ett samtal som du tagit emot i din iPad eller din iPhone till din Mac. Under sin presentation i samband med WWDC så berättade Apple att det kommer tillbehör så att du ska kunna fästa din iPhone på din skärm.

Desk View

Under ett videosamtal (FaceTime) så kommer du att kunna visa dubbla vyer för den du pratar med – ditt ansikte och din skärm, samtidigt. Det lär bli en uppskattad funktion för alla som jobbar tillsammans med andra på distans eller om du ska visa en funktion för någon.

Inställningar

Utseendet från iOS/iPadOS har lyfts över till macOS vilket ger ett mera enhetligt utseende mellan Apples olika operativsystem.

Inställningar har fått ett helt nytt utseende – lånat från iOS/iPadOS.

Spotlight

Spotlight är den stora sökfunktionen i macOS. Till skillnad från sökfunktionen i Finder så söker Spotlight i din Mac, anslutna hårddiskar och i nätverket (med vissa begränsningar). Spotlight söker större och bredare för att uttrycka det enkelt medan Finder söker där du är med filhanteraren. Nu kommer en förbättrad Quick View – förhandsvisning tillsammans med Live Text som gör det möjligt att söka efter platser, datum och text i bilder och videor.

Program

macOS Ventura innebär också en rad uppdateringar av de program som ingår, Mail, Kalendern, Påminnelser, Safari och iMessage (medelanden).

Påminnelser

Nu kan du skapa en mall för listor som du skapar återkommande. Nåla fast dina favoritlistor så att du snabbt kommer åt dem. Listorna Idag och Schemalagt grupperar nu poster efter tid och datum så att du enklare kan visa och lägga till påminnelser. Det finns också en helt ny smart lista som heter Slutfört. Där ser du de påminnelser som du är klar med, tillsammans med uppgifter om när de slutfördes.

Anteckningar

Lås en anteckning med lösenordet du använder till Mac så slipper du komma ihåg ett separat lösenord. Sortera anteckningar efter datum då de skapades, bilagor, checklistor och annat med hjälp av nya anpassningsbara filter i Smarta mappar.

iMessage

En star nyhet är att nu kommer du att kunna redigera ett meddelande i efterhand, korrigera en felstavning utan att behöva att skicka ett helt nytt meddelande exempelvis. Du kan även markera ett meddelande som oläst så att du kommer ihåg att läsa det senare. Tittar du på ett tv-program med en god vän så kan ni synka era meddelanden, så att ni är på samma plats i tv-programmet med Share Play. Funktioner att dela saker, bilder, anteckningar eller vad det kan vara har också förbättrats med bättre notiser och bättre överblick.

Bilder/Foton

Här kommer nya funktioner för att dela bilder. Du kan skapa en grupp där alla kan lägga till minnens från ett och samma tillfälle och på det sättet skapa ett minne med bidrag från alla i gruppen. Du kan dela från och med ett visst datum och med de som finns med på bilderna.

Mail har fått en bättre sökfunktion, stoppa och komplettera skickade mail och tidsinställda mail.

Mail

Nu kan du äntligen stoppa och plocka tillbaka ett mail om du glömt en bilaga exempelvis. Du kan ställa in när ett mail ska skickas du kan skapa trådar för uppföljning. Sökfunktionen har också förbättrats vilket säkert är välkommen för oss som får massor med epostmeddelanden.

Safari

Safari får det som kallas nycklar, Pass Keys, en ny funktion som ska kunna ersätta lösenord men säkrare och lättare att hantera och använda. Du kommer också att kunna skapa delade flikar – dela flikar med andra och skapa grupper med flikar (tabbar).

Fokus

Fokus kommer med ännu fler inställningar så att du kan styra i detalj vilka appar och personer som du vill ta emot notiser ifrån.

Hem

Hem/Home har fått ett ansiktsluft, lite ny design som ska ge bättre överblick. Nu kommer även fullt stöd för standarden Matter vilket betyder att du kommer att kunna ansluta fler prylar till ditt smarta hem.

Övrigt

Utöver allt detta så har macOS Ventura stöd för nya grafikfunktioner som bland annat ska kunna ge bättre ljud och grafik i spel.

Senare i år kommer öven Free Form som är att sätt att jobba tillsammans på distans, dela skrivbord. en grupp ska kunna samarbete och göra det via ett skrivbord i realtid.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: