REPORTAGET

Försvunna funktioner i macOS Ventura oroar användare

av | aug 12, 2022 | Reportage

Apple har plockat bort funktionen för att använda nätverksinställningar beroende på var du är – Network Locations i den senaste betaversionen av macOS Venture vilket oroar användare då det kan vara en antydan om att funktionen nu kommer att plockas bort.

Network Locations har funnits i macOS ända sedan 10.0 och det är en funktion som de flesta av oss förmodligen inte använder men de av oss som använder funktionen är smått beroende av den. Network Locations betyder att du som användare kan ställa in inställningar för ett visst nätverk, geografiskt, och sedan aktivera de inställningarna manuellt eller automatiskt. Det är en synnerligen värdefull funktion för de som flyttar på sig då och då (vem för inte det?), som byter nätverk och som kanske behöver använda lite olika inställningar för detta nät.

Inställningar

Det är också en synnerligen värdefull funktion om saker plötsligt visar sig inte fungera eller om du sitter och ska installera nätverksutrusning och inte vill sitta och ändra i befintliga inställningar. Då skapar du bara en ny Network Location, ställer in saker och ting och provar om det fungerar. Skulle det inte gör det så har du kvar dina gamla inställningar.

Tidigare så använde jag funktionen mycket ofta för att bland annat aktivera VPN om jag befinner mig på ett annat nät än de jag betraktar som säkra nät. Numera tar programmet, mitt VPN-program hand om den saken så behöver av Network Locations är förvisso mindre men jag har ändå svårt att se ett godtagbart skäl till att plocka bort funktionen. Plocka undan den under “Advanced” om den kan anses ligga i vägen och försvåra inställningarna för de som inte behöver funktionen men ta inte bort den.

Designar om

Nu kan det vara precis det Apple håller på med – designar om inställningarna och håller på att flytta funktionen. Låt oss hoppas att det är råd et sättet: det är trots allt en testversion som finns ute nu. I annat fall få vi sätta vårt hopp till tredjeparts-program, och såna har funnits för just den här funktionen. MarcoPolo och ControlPlane var program för just Network Locations. MarcoPolo (passande namn) har lagts ned sedan flera år tillbaka och ControlPlane uppdaterades senast för flera år sedan.

Plockar nu Apple bort Network Locations så hoppas jag innerligt att vi snabbt får en lösning från externa utvecklare fast allra helst att Apple lägger tillbaka funktionen i en kommande betaversion.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: