Det här är inte rolig läsning för Facebook – ungdomarna flyr tjänsten

av | aug 13, 2022 | Socialt

Ungdomarna lämnar Facebook och det är ingen ny företeelse; det har pågått ett tag och nu kommer en ny rapport som säger att TikTok är vinnaren i dragkampen om de yngre användarna.

Facebook ser ut att ha tappar unga användare till främst TikTok men även till Instagram och WhatsApp – vilket betyder att även om Facebook backar bland ungdomarna så vinner de tillbaka användare via Instagram och WhatsApp – som båda ägs av Meta/Facebook.

Rapporten är gjord av New Research Center och de konstaterar att konkurrensen hårdnat bland de sociala tjönysrena:

Det sociala medialandskapet förändras ständigt, särskilt bland tonåringar som ofta är i framkant av detta utrymme. En ny undersökning från Pew Research Center bland amerikanska tonåringar i åldrarna 13 till 17 visar att TikTok har ökat i popularitet sedan dess debut i Nordamerika för flera år sedan och nu är den en av de bästa sociala medieplattformarna för tonåringar bland plattformarna som omfattas av denna undersökning. Ungefär 67 % av tonåringarna säger att de någonsin använder TikTok, och 16 % av alla tonåringar säger att de använder det nästan konstant. Samtidigt har andelen tonåringar som säger att de använder Facebook, en dominerande social medieplattform bland tonåringar i Centerns undersökning 2014-15, sjunkit från 71 % då till 32 % idag.

Pew Research Center

Det finns flera andra, liknande undersökningar som pekar i samma riktning. Facebook håller på att bli en social tjänst för medelålders användare medan ungdomarna drar till TikTok och Instagram.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian