Dags att piska Lamans bakdel – Winamp är tillbaka!

av | aug 6, 2022 | Musik, Nöje

WinAmp var “the shit” på sin tid. Den häftigaste musikspelaren som du kunde få att se ut nästan precis hur som helst. Skins, teman var en vetenskap, och detta klassiska program har nu fått en stor, omfattande uppdatering. Winamp när tillbaka!

Nu ska tilläggas att det handlar om Windows-versionen men det finns stora planer på att återskapa Winamp och bygga upp något helt nytt runt programmet.

Winamp 

I den första uppdateringen på fyra år beskrev utvecklarna det som “kulminationen” av år av hårt arbete, inklusive två team och en pandemi-påtvingad paus. Resultatet är många uppgraderingar och förbättringar under huven, men det är fortfarande musikspelaren som många av oss kommer ihåg med några rätt viktiga invändningar – även om detta är en till stora delar ny version så är den inte helt uppdaterad. Den ser i ärlighetens namn inte särskilt bra ut med skärmar som klarar höga upplösningar. Winamp är helt enkelt inte anpassad för 2022, ännu.

Windows

Likt många av de mest populära PC-programmen som var stora runt då Windows 95, Windows 98 var det folk använde så konkurrerades Winamp ut av andra, bättre program men Winamp lades aldrig officiellt ned trots att programmet försvann 2013 då AOL stängde ned programmet. Då hade Winamp misskötts under en rad av år och användarna hade övergått den klassiska musikspelaren. AOL köpte upp Winamp vilket var början till slutet precis som för många andra program och tjänster som AOL köpte upp på den tiden.

Företaget Radionomy köpte upp resterna av Winamp från AOL i januari 2014 och två år senare kom det första livstecknet – en uppdatering av programmet. Två år senare ytterligare så kom ännu en uppdatering, lite större med mer omskriven kod och då var planerna att lansera en helt ny version 2019.

Omskriven kod

Sen kom en global pandemi emellan och nu efter det att två utvecklingsteam jobbat med Winamp kommer den första riktigt stora uppdateringen med i stort sett helt omskriven kod. Nu finns det dessutom en stiftelse för kreatörer, musiker och upphovsmän med i planerna. Winamp siktar på att åter bli programmet som alla använder och som är en samlingsplats för musiker.

Dilemmat för Winamp den här gången är att musikspelare ingår i de flesta operativsystem och ska du spela musik numera så startar du Apple Music, Spotify eller någon av de andra musiktjänsterna. Vi använder inte musikspelare som då, under 1990-talet.

Apple Music

Medge att tanken på att kunna använda Winamp för Apple Music, starta en musikspelare som ser ut som du vill, är lockande, inte minst sedan Apple sin vana trogen skapat ett program för Apple Music som bara en mor kan älska. Halvtaskig metafor det medges men Apple Music i macOs är inte ett bra program. Uteslutet är det inte heller därför att det finns andra program som kan spela upp musik från tjänsten. jag har Apple Music i alla mina Sonos-enheter för att ta ett exempel och det finns tredjepartsprogram och appar som kan anslutas mot Apple Music.

Huruvida det finns några sina planer framgår inte av den information som finns tillgänglig just nu och den mycket enkla och tidiga versionen av Winamp för macOS är inte mycket att hurra för, tyvärr.

Kommer du ihåg Winamp – vilket ”skin” var din favorit?

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian