Attacken på Salman Rushdie är en attack mot yttrandefriheten och demokratin

av | aug 14, 2022 | Krönikor

Författaren Salman Rushdie lugger på sjukhus, skyddad efter en attack där han knivhöggs 12 gånger. Motivet är inte Hjelt klarlagt men Rushdie har levt under dödshot enda sedan han publicerade Satansverserna1988.

Salman Rushdie har levt med en fatwa, en dödsdom med en belöning utfäst av Iran som anser att Satansverserna hånar Islam och därför ska Rushdie dö.

Ett hot

Attacken mot Salman Rushdie är ett attack mot yttrandefriheten och ytterst mot demokratin. Yttrandefriheten är en garant, inte bara för att du ska få säga och skriva det du vill utan för att du ska få skriva, tycka och säga det du vill – även om andra blir arga eller förolämpade. Yttrandefriheten är ett skydd för att du ska kunna säga saker som andra inte håller med om, som andra tycker är upprörande men det är inte ett skydd som innebär att andra måste lyssna på dig. Det är inte heller ett skydd för att du ska kunna begära tillgång till valfri plattform.

Yttrandefrihetsgrundlagen

Sverige har en av de äldsta skydden för yttrande- och tryckfrihet men lagen tolkas ofta som ett skydd för att den enskilde ska ha rätt att uttrycka sig fritt. Lagen är ett skydd för den enskilde mot staten – inte mellan individer. Det är inte heller att skydd för att du ska slippa att ställas inför dumma, obehagliga, upprörande eller konstiga åsikter. Vräker du ur dig dumheter så gäller det omvända – du kan inte kräva att någon ska lyssna.

  • För att summera – lagen ger dig inte rätt att välja plattform eller pröva tillgång till valfri plattform

Du har lika liten rätt att skriva det du vill på Magasin Macken som på någon annan plattform.

  • Lagen skyddar dig inte får obehagliga åsikter – den garanterar att sådana får framföras

Det finns undantag vad gäller etnicitet, förtal och andra saker som du inte får ventilera – att peka ut någon som brottsling (oavsett om det är sant eller inte) skyddas inte av yttrandefriheten för att ta ett exempel.

Scrolla förbi

Så hur ska du då hantera åsikter som du inte gillar, som är upprörande eller oförskämda?

Antingen tar du diskussionen, säger emot, eller så scrollar du bara förbi. På Twitter och andra sociala medier så kan du tysta (ute) vederbörande vilket är effektivt och bättre än att blockera. Med “mute” så kan den enskild inte se om hen är tystad eller inte. Nättrollen tror sig ha en publik så vänt dem ryggen.

Islamistiska fundamentalister

Irans dödsdom över Salman Rushdie handlar om att islamistiska fundamentala vill styra och kontrollera vad som skrivs om profeten Muhammed och Islam. Det är religiösa extremister som anser att de sitter inne med sanningen och alla som inte följer deras dekret ska dö som ett yttersta straff. Det är en form av religiös fascism om du så vill och en uttolkning av Islam som de flesta muslimer tar avstånd ifrån.

Det är en attack mot demokratin och yttrandefriheten.

Det är också ett otäckt bevis på att vi inte kan ta vare sig yttrandefriheten eller demokratin som given. Det är grundläggande, fundamentala värden som vi måste slåss för – varje dag.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian