Apple har slagit av på takten – köper upp allt färre bolag

av | aug 9, 2022 | Nyheter

Apples uppköp går allt som oftast under nyhetsradarn vilket kan förklaras av att Apple i regi köper upp små, startup-bolag och det i en takt av 1-2 bolag i månaden – fram till nu.

Ofta köper Apple andra bolag för att komma över tekniska lösningar och spetskompetens. Större uppköp tillhör undantagen även om Tim Cook under frågestunden efter den senaset ekonomiska rapporten svarade att han och Apple inte utesluter någonting på frågan om Apple planerar några större uppköp framöver. Det är den typen av nonsensvar som chefer i Tim Cooks position förväntas att svara – oavsett vilka planer bolaget nu än må ha.

Bokslut

Radar du nu upp de senaste årens bokslut så finns det en siffra som sticker ut – kostnaderna för uppköp. Under 2020 så visar den posten 1.5 miljarder dollar – alltså Apple har köpt upp bolag för 1.5 miljarder det året. Det sjönk till 33 miljoner för 2021 och de nio första månaderna för 2022 (Apple har ett brutet räkenskapsår ska tilläggas) visar på uppköp för 169 miljoner dollar. En synbar och tydlig nedgång vad gäller antalet uppköp och pengar som lagts på att köpa upp andra bolag.

Landar

Nu kan detta vara tillfälligheter. Det kan mycket väl vara så att Apple inte hittat intressanta bolag att köpa upp men det kan också tyda på att Apple håller hårdare i sina pengar och/eller att Apple nu vill se till att de tekniska lösningar och den kompetens om köpts upp under senare år nu verkligen landar inom Apple.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: