Vilka är Predatory Sparrow som påstår att de startade en brand i en iransk fabrik?

av | jul 11, 2022

Det är ovanligt att digitala intrång och hackare lyckas ställa med fysisk skada förutom då att digitalt slå ut datorsystem Puch gör dem obrukbara. Stuxnet är ett känt exempel där en datamask användes för att slå ut och skada centrifuger som ingick i Iransk kärnkraftsprogram – ett program där det fanns misstankar om att Iran satsade på att utveckla kärnvapen. Nu kan det finnas ännu ett exempel där en brand startats i en fabrik i Iran.

Från drygt två veckor sedan dök det upp en video på nätet där en okänd grupp hackare, Predatory Sparrow, hävdade att de hackat en iransk fabrik, tagit över såväl övervakningskameran som styrutrustning och att det sedan orsakat en brand i fabriken.

Videon är från den 27 juni i år.

I en annan video som också dök upp på nätet går det höra hur fabrikspersonal skriker att brandkår ska tillkallas och hur personal även beskriver vilka skador som de ser att branden har orsakat.

Gruppen

Gruppen har även ett persiskt namn, Gonjeshke Darande, hävdar att de ligger bakom tre liknande attacker som riktas mot den iranska stålindustrin. Anledningen ska vara att attackerna är en protest mot övergrepp som den iranska regimen ska ha begått. Efter attackerna den 27 juni så publicerade gruppen även en stor mängd dokument som hackarna hävdar stals i samband med intrången i flera företag inom den iranska stålindustrin.

I sin kanal på Telegram så skriver gruppen:

“Dessa företag är föremål för internationella sanktioner och fortsätter sin verksamhet trots restriktionerna. Dessa cyberattacker utförs noggrant för att skydda oskyldiga individer.”

BBC

0 kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian