Var är alla tester av Apples bärbara datorer?

av | jul 24, 2022 | Krönikor

Ska du göra en jämförelse mellan olika bärbara datorer och försöka ge råd och tips om vilken dator läsarna ska välja så vore det mycket märkligt om alla bärbara datorer från en viss tillverkare inte fanns med men det är nästen trend vi ser just nu. När den bästa bärbara datorn ska koras så utelämnas Apples bärbara datorer.

Det är ännu mera märkligt då just den jämförelsen Apple/macOS och andra tillverkare/Windows under så många år varit en helt naturlig jämförelse. Apple har ställts mot Dell, HP, Lenovo och allt vad de heter – fram till nu när Apple lanserat en helt ny plattform, Apple Silicon, som i många fall rent objektivt är överlägsen Intel-plattformen.

Märkliga trend

Denna mycket märkliga trend har uppmärksammats av Daring Fireballs John Gruber och Jack Wellborn och det finns en del smått skrattretande exempel:

När New York Times avdelning “Wirecutter” ska kora den bästa laptopen, den bästa bärbara datorn så väljer tidningen Dell XPS 13 (9310) och det är ett val som skulle kunna anses vara helt okej om det nu inte vore för följande:

  • Dell XPS 13 kostar 1 350 dollar – den är alltså dyrare än Apples MacBook Air
  • Dell XPS 13 har sämre batteritid än Apples MacBook Air
  • Dell XPS 13 har en sämre bildskärm än Apples MacBook Air
  • Dell XPS 13 har sämre prestanda än Apple MacBook Air

En lamp, en bärbar dator dator borde rimligen bedömas utifrån batteritid, prestanda och pris men inte i New York Times värld, uppenbarligen. När tidningen själv ska ange vilka kriterier som den här typen av datorer ska bedömas efter så skriver Wirecutter:

[Ultrabooks] har fantastiska tangentbord, skärmar och batteritid, de erbjuder tillräckligt med kraft för att göra allt de flesta behöver en dator till, och de är tunna, lätta och bärbara. Du bör räkna med att betala mellan $900 och $1 300 för en fantastisk Windows ultrabook som kommer att hålla dig i tre till fyra år.

Det handlar alltså om en Windows-baserad dator enligt New York Times vilket onekligen är, om inte skrattretande, så mycket märkligt år 2022.

Fler exempel

Det finns fler exempel – Ars Technica testade Microsofts Surface Book 2017 och i den recensionen så ställdes den datorn mot Apples motsvarande dator. Tre år senare så testas Microsofts Surface Laptop Go 2 och nu finns ingen av Apples bärbara datorer med som en jämförelse – inte ens med i listan över benchmark-siffrorna.

Det finns fler exempel där Apples bärbara datorer inte finns med i testerna eller genomgående hamnar efter Windows-baserade datorer med objektivt sett sämre prestanda till ett högre pris. Frågan är då hur vi hamnade här?

Blickar vi tillbaka så vet vi, historiskt, att när Apple lanserade M1-modellerna så svarade Intel med en påkostad reklamkampanj där Intel värvade den tidigare reklampelaren för Apple, skådespelaren Justin Long, i ett upplägg som påminde starkt om “Hi I´m a Mac”, Apple ikoniska reklamkampanj. Reklamkampanjen gick ut på att det fanns Intel-baserade datorer som var bättre och snabbare än Apples M1-datorer. För att kunna landa i den slutsatsen så gick Justin Long hela tiden igenom olika Intel-baserade datorer. Apples M1-datorer jämfördes med andra ord med snart sagt alla Intel-baserade datorer.

Intel gör bort sig i sin iver att komma åt Apple

Så hur kommer det då sig att en jämförelse som var helt naturlig att göra bara för några år sedan nu inte alls tycks vara lika aktuell längre?

Pengar – det handlar om reklampengar och det handlar om annonser från många tillverkare som kan utebli om vinnaren i alla tester heter Apple. Därmed inte sagt att Apple är den bästa datorn i alla lägen och för alla uppgifter.

Källor

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian