Våga Vägra Google – nu är det dags att byta sökmotor

av | jul 31, 2022

Google dominerar marknaden för sökmotorer eftertryckligt med en markandsandel på över 89 procent. Google har de facto ett monopol Buch just sökfunktionen är en viktig del i den omfattande datainsamling som Google gör – det är sökjättens bärande affärside´. Du kan bryta dig ur Googles grepp genom att byta ut de tjänster du använder och börja med att byta sökmotor. Så här gör du.

I din webbläsare så kan du byta till DuckDuckGo genom några klicka – starta din webbläsare, få in under inställningarna, leta reda på inställningen för sökmotor och byt:

I Safari ligger inställningen under Inställningar/Sökning. Detsamma gäller iOS och iPadOS.

Det är allt. Nu har du bytt sökfunktion till DuckDuckGo som inte samlar in data om vad du söker efter, när eller var du finns.

Marknaden

blank

Siffrorna ovan gäller förvisso USA men jag tror inte att der ser så radikalt annorlunda ut i Sverige. De flesta användare använder Google och det finns en enkel förklaring – Google är satt som standard i de flesta webbläsarna och det därför att Google betalar för det. Apple får årligen 3-4 miljarder dollar för att sätta Google som sökmotor i macOS, iOS och iPadOS som ett exempel.

Är det någon som tror att Google skulle lägga ut de astronomiska summorna om det inte var viktigt?

Noterbart är att DuckDuckGo är större än Bing, Yahoo och övriga – i USA som sagt.

DuckDuckGo har även plugins för macOS, iOS och iPadOS som du kan ladda ned och du kan även ladda end deras sp kallade Privacy Browser (inte att blanda samman med DuckDuckGos webbläsare som just nu betatestas).

DuckDuckGo

Google Chrome

I sammanhanget så är det svårt att komma runt sökjätten webbläsare, Google Chrome. Även här dominerar Google och i kombination med sin sökmotor så har Google den enskilda användare i ett hårt grepp. Google kan samla in stora mängder data om det du gör på nätet – och inte bara kan – det är det Google gör.

Så måste du absolut ha en webbläsare som har Google Chromes funktioner så byt till Brave. Det är en webbläsare som bygger på samma kod men som inte har kopplingar till Google och som inte samlar in em massa information om dig.

Brave

Bara genom att byta sökmotor och webbläsare (om du använder Google Chrome) så minskar du din exponering mot Google och du minskar sökjättens möjligheter att samla in din information. Vid sidan av Brave så finns naturligtvis Apples egen webbläsare Safari och Firefox.

Våga Vägra Google!

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian