Thailändska demokrati-aktivister har avlyssnats med ökänt spionprogram

av | jul 19, 2022 | Nyheter

Närmare ett trettiotal thailändska aktivister attackerades med det ökända spionprogrammet Pegasus under demonstrationerna och protesterna 2020-2021 rapporterar rättighetsorganisationen iLaw.

Oroligheter bröt ut i Thailand under 2020 och 2021 som en protest mot premiärministern Prayuth Chan-ochas styre. Prayuth Chan-ocha tog makten i landet 2014 via en militärstatskupp som ledde till att en rad demokratiska rättigheter avskaffades i Thailand. Demokrati fick inte diskuteras, Internet censurerades och regimen fick inte kritiseras. Protester, oroligheter och demonstrationer bröt ut i landet sedan oppositionspartiet the Future Forward Party (FFP) förbjöds och upplöstes, 2020.

Apple varnade

Strax efter det att protesterna inletts så varnade Apple för att Pegasus, det ökända spionprogrammet som utvecklats av israeliska NSO Groups användes i riktade attacker mot enskilda aktivister. Uppgifter som sedan kunnat bekräftas av kanadensiska Citizen Labs som undersökt och analyserat flera av de telefoner som attackerats.

Fynd

  • Vi upptäckte en omfattande spioneri-kampanj riktad mot thailändska pro-demokratiska demonstranter och aktivister som efterlyste reformer av monarkin.
  • Vi bekräftade att minst 30 individer var infekterade med NSO Groups Pegasus-spionprogram.
  • De observerade infektionerna ägde rum mellan oktober 2020 och november 2021.
  • Den pågående utredningen utlöstes av meddelanden som skickades av Apple till thailändska civilsamhällesmedlemmar i november 2021. Efter anmälan tog flera mottagare kontakt med civilsamhällets grupper, inklusive Citizen Lab.
  • Rapporten beskriver resultaten av en efterföljande samarbetsundersökning av Citizen Lab, och thailändska icke-statliga organisationer iLaw och DigitalReach.
  • Ett urval av offren analyserades oberoende av Amnesty Internationals säkerhetslaboratorium som bekräftar den metod som används för att fastställa Pegasus-infektioner.

Det skriver Citizen Labs I sin rapport.

Offren

De flesta av måltavlorna och offren för attackerna och intrången var dissidenter som deltog i den pro-demokratiska rörelsen och krävde reformer av monarkin. Det yngsta offret var arton och bland de som attackerades (digitalt) finns advokaten Arnon Nampa, rapparen Dechatorn Bamrungmuang aka Hockhacker, studentaktivisten Panusaya Sithijirawattanakul, skådespelerskan-aktivisten Inthira Charoenpura och akademikern Prajak Kongkirati.

Alla välkända namn i den pro-demokratiska rörelsen i Thailand.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian