Skyll er själva Apple – ni är för stora för konsumenternas bästa

av | jul 5, 2022

Apple, Google, Facebook, Twitter, Amazon och Microsoft har sig själva att skylla, tillsammans med alla andra stora teknikbolag. Under alldeles för många år så har ni tillåtets att härja fritt, stärka er makt och nu slår politikerna och politiken tillbaka med sitt främsta maktmedel – nya lagar.

Amazon har genome en serie uppköp slagit ut konkurrenter, liksom Facebook som köpt uppstickare som Instagram medan Google var snabba att kapa åt sig Youtube. De stora teknikjättarna har tagit ett fast grepp om marknaden och även om de formellt inte har monopol så har de för stor makt. Därför slår nu EU och EU-parlamentets politiker tillbaka och gör det de hotat med i flera år – försöker stoppa teknikjättarna med lagstiftning.

Förhör

De nya lagarna kommer efter förhör i den amerikanska kongressen och i EU-parlamentet. Förhör som har avslöjat stenhårda affärsavtal får små aktörer har liten eller ingen Chas att tjäna några pengar eller slåss med jättarna. Amazon köpte diapers.com sedan Amazon under lång tid prisumpat priset på blöjor – allt för att slå undan fötterna på konkurrenten, som sedermera köptes upp och lades ned. Facebook köpte Instagram och WhatsApp – inte för att de ansåg sig behöva tekniken eller tjänsterna i sig utan för att stoppa konkurrens.

Apple

Apple har hårdnackat vägrat att anamma USB-C som standardkontakt trots att resten av världen gått åt det hållet – även Apple själva med flertalet produkter. Apple har lika hårdnackat vägrat att ge efter eller mjuka upp reglerna för sin App Store, trots att Mac App Store fungerar helt annorlunda.

Till slut fick politikerna nog och som vanligt är det EU och Europa som går först. Nu kommer de stora teknikbolagen att tvingas att rätta in sig i ledet med förhoppningen att deras mark och inflytande ska minskas, att små och medelstora aktörer kan få en chans att konkurrera på lite mer rättvisa villkor.

Apple och alla de andra har sig själva att skylla – och minskas deras mark så finns den tydlig vinnare – vi konsumenter.

0 kommentarer

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian