REPORTAGET

Mer än en tredjedel av alla prenumerationer sägs upp redan samma dag

av | jul 16, 2022 | Reportage

Piano, ett företag som utvecklar betalväggar för medier, i första hand nyhetsmedier, har publicerat en rapport som tydligt visar hur vi användare hanterar betalväggar – mer än en tredjedel av alla prenumerationer som tecknas, för att kunna läsa en komplett artikel sögs upp redan samma dag.

Piano, en av världens största betalväggsleverantörer, säljer sin teknologi samt strategisk rådgivning till medieföretag. De flesta av deras kunder är nyhetsorganisationer – inklusive jättar som Gannett, Dow Jones, Meredith och Axel Springer – men de arbetar också med andra typer av företag som experimenterar med betalväggar för att driva abonnentintäkter. Rapporten som släpptes på tisdagen konstaterar att prenumeranter som avbryter sin prenumeration gör det nästan omedelbart efter det att de har registrerat sig. Anledningenkan vara att läsaren vill ha tillgång till en enda artikel eller vill se sig om och se om en prenumeration är värd de pengar den kostar.

Behålla kunderna

Slutsatsen är att det inte räcker med att lägga resurser på att få läsare att bli abonnenter och prenumeranter – det måste även finnas en strategi för att behålla kunderna. Nu är det inte fullt så illa som det kan se ut. Det handlar även om längre prenumerationer och här skulle en tolkning kunna vara att vi som kunder och konsumenter inte är särskilt förtjust i prenumeration som förnyas automatiskt. Kunder slår av prenumerationen direkt efter det att den tecknats för att inte glömma bort att göra det när prenumerationen går ut, om ett kvartal, ett halvår eller om 365 dagar.

Den slutsatsen kan dras sedan det visar att just det beteendet är mindre vanligt med kortare prenumerationer.

Sociala medier

Pianos rapport visar också att myten om hur viktiga sociala medier är i sammanbet är just det – en myt. Läsare som lockas till en webbplats är inte särskilt benägna att vare sig komma tillbaka regelbundet eller teckna någon prenumeration. Sociala medier är helt enkelt inte det viktiga verktyg för att skaffa sig kunder i den här branschen som många tycks tro.

Speciellt stor risk att prenumerationer sägs upp är med de kunder som kallas “sleepers”, alltså kunder som förvisso har en prenumeration men som inte återkommer särskilt ofta. Ska de kunderna väckas och fås att bli aktiva läsare igen så varnar Piano för att gör det regelmässigt utan eftertanke. Ska det göras utskick till “sleepers” så gör det när du har något speciellt bra att erbjuda. Skickar du ut en notis till de kunderna  med en uppmaning att bli aktiva så resulterar det inte sällan i att prenumerationen sägs upp.

Piano

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian