Lästipset: End-to-end kryptering får en central roll i självförsvar

av | jul 7, 2022 | Lästips

När aborter kan komma att kriminaliseras i mer än hälften av USA, har kryptering aldrig varit viktigare för skydd – och civil olydnad.

ETT ANTAL kursförändrande beslut i USA:s högsta domstol förra månaden – inklusive upphävandet av en konstitutionell rätt till abort och upphävandet av en hundraårig gräns för vissa skjutvapentillstånd – har aktivister och genomsnittliga amerikaner runt om i landet som väntar på konsekvenserna av rättigheter och integritet eftersom abort “utlöser lagar”, utökad tillgång till dolda transporttillstånd och andra bestämmelser förväntas träda i kraft i vissa stater. Och när människor som söker abort kämpar för att skydda sin digitala integritet och forskare lurar på förhållandet mellan aborttal och tekniska bestämmelser, har krypteringsförespråkare ett tydligt budskap: Tillgång till krypterade tjänster från början till slut i USA är viktigare än någonsin.

Wired

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: