REPORTAGET

iOS 16: Här är de viktigaste nyheterna i Safari

av | jul 15, 2022 | Reportage

iOS 16 kommer att släppas senare i höst, högst sannolikt samtidigt som iPhone 14 lanseras, vilket lär blir under september/oktober. I en serie artiklar så kommer Magasin Macken att berätta, lite mer i detalj, om nyheterna i de nya versionerna av Apples operativsystem – vi startar med webbläsaren Safari och iOS.

Då jag har alla mina enheter på engelska så kommer jag genomgående att använda de engelska beteckningarna på olika funktioner.

Tabbar

I iOS 15 lanserades Tab Groups som är en funktion där du kan spara alla öppna tabbar/flikar till en grupp. I ‌iOS 16‌ tar Apple Tab Groups ännu längre med nya funktioner. Nu kommer “Pinned Tabs” – alltså en Tab Group som du kan fästa och ha dem öppna hela tiden i webbläsaren.

Alla grupper med tabbar har sina egna startsidor så du kan se vilka grupper du har och även få en viss översikt om vilka tabbar som ingår i varje grupp. du kan dela en hel grupp med tabbar med andra och du kan hantera, ändra och redigera en grupp med tabbar i efterhand – även om den delas med andra.

Familj

Ni som en familj kan därmed ha en egen grupp med tabbar som ni delar med varandra och som ni sedan kan redigera, lägga till, plocka bort och uppdatera gruppen när ni önskar. Det kan också vara en grupp med tabbar som ett team, en avdelning eller ett företag har gemensamt.

Extension Syncing

En välkommen funktion är att plugins, tillägg för Safari kan synkroniseras och uppdateras mellan dina olika versioner va Safari – i iOS, iPadOS och MacOS. Slår su på en plugin i enhet så kommer den att aktiveras i alla dina enheter.

Notiser

Push-meddelanden har funnits för MacOS sedan länge. Alltså meddelanden som skickas via webb, en hemsida. Nu kommer samma typ av notiser för iOs och iPadOS Funktionen som kommer inte direkt vid lanseringen utan i en uppdatering senare i år. Precis som på Mac kommer webbnotiser att vara tillgängliga på basis av opt-in och du kommer att kunna välja webbplatser att ta emot aviseringar för.

Passkeys

Passkeys är tänkta att ersätta lösenord, på sikt. De ska vara säkrare och enklare att använda än lösenord då de bygger på ett system med dubbla autentiseringsnycklar. En nyckel är offentlig och lagras på webbplatsservern medan den andra nyckeln är privat och hålls på enheten. På iPhone och andra enheter med biometrisk autentisering används Face ID eller Touch ID. Nycklarna måste matcha för att möjliggöra inloggning och eftersom den andra nyckeln är privat och endast tillgänglig för användaren kan den inte stjälas, läckas eller nätfiskas.

Passkeys är beroende av iCloud Keychain som i sin tur kräver tvåfaktorsautentisering för ytterligare skydd. Passkeys synkroniseras mellan en användares alla enheter genom ‌iCloud‌ Keychain med där kommunikationen skyddas med “end-to-end” kryptering.  Passkeys kommer att fungera på alla Apple-enheter och Apple samarbetar också med företag som Microsoft och Google för att säkerställa att lösenord även kan användas med enheter som inte kommer från Apple.

Focus filter

Focus/Fokus byggs ut med nya funktioner och du kan filtrera innehållet – det du ser och kan titta på i Safari. Apple i ‌iOS. Filter är utformade för att tillåta användare att filtrera bort innehåll i appar och visa en specifik Safari-flikgrupp eller e-postkonto. När du använder en Focus med en filteruppsättning kommer appen med filtret bara att visa det du har valt och dölja allt annat.

För att du ska kunna ha fullt fokus på det du valt att koncentrera dig på.

Bakgrunder

en ny redigeringsfunktion kommer i Bilder/Foton där du kan plocka bort bakgrunden, frilägga saker i bilder. Den funktionen kommer att fungera direkt i Safari också.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: