Här är en högtidsstund för dig som gillar specieleffekter

av | jul 29, 2022 | TV och Film, TV- & FilmTipset

Det här är historien om Industrial Light & Magic, ILM, som när bolaget bildades var en brokig samling av filmnördar och tekniker några med formell utbildning andra självlärda.

De samlades under George Lucas beskydd och Lucas Film. När George Lucas skulle spela in Star Wars, den första filmen, så visade det sig att de som kunde specialaffekter var utspridda mellan film, tv och reklamfilm. Lucas samlade dem i en organisation som till slut blev ett bolag. Ett bolag som byggde saker som aldrig hade byggts tidigare och som animerade sådant som aldrig hade animerats tidigare. Animeringsdelen knoppades till slut av och blev Pixar som George Lucas sålde till – Steve Jobs. Kvar blev en massa problemläsare som till slut blev Industrial Light & Magic, ILM.

Klassisk replik

En klassisk replik i sammanhanget är “Du kan väl fundera på det?”. Det var George Lucas standardsvar när hans tekniker och de ansvariga för specialeffekterna fick en uppgift som de ansåg vara omöjlig att lösa. När teknikerna svarade att det inte gick så svartare George Lucas “Du kan väl fundera på det?”.

ILM blev till slut kända som att de verkligen kunde prestera magi och det är nästan ett oräkneligt antal scener som företaget har skapat – allt från Star Wars till Avatar. ILM har jobbat med Steven Speilberg, George Lucas, James Cameron – alla de stora och ILM har fått en långa Oscars för sitt arbete.

Högtidsstund

Det här är tv-serien, en högtidsstund för alla filmnördar och för alla som älskar specialeffekter, går igenom 45 års filmhistoria sett genom ögonen hos mästarna på specialeffekter – Industrial Light & Magic.

Betyg

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: