Facebook och Instagram kan stoppas i Europa nu i sommar

av | jul 7, 2022 | Socialt

Den irländska tillsynsmyndigheten The Irish Data Protection Commission skärper nu tonen mot Meta och klargör att myndigheten nu kommer att blockera dataöverföringar från Europeiska Facebook och Instagram – i praktiken stänga ned båda tjänsterna.

The Irish Data Protection Commission har slagits för att stoppa den enorma mängd data som Meta samlar in via Facebook och Instagram, dagligen. Information som förs till USA, i strid med EU:s regelverk.

EU-domstolen ogiltigförklarade 2020 ett EU-U.S. dataflödespakt som kallas Privacy Shield på grund av rädsla för USA:s övervakningsmetoder. I sin dom gjorde den det också svårare att använda ett annat juridiskt verktyg som Meta och många andra amerikanska företag använder för att överföra personuppgifter till USA, så kallade standardkontraktsklausuler (SCC). Veckans beslut från Irland innebär att Facebook tvingas sluta förlita sig på SCC också.

Meta har upprepade gånger varnat för att ett sådant beslut skulle stänga många av dess tjänster i Europa, inklusive Facebook och Instagram.

Politico

Meta har svarat att om data inte får samlas in och överföras så kan Facebook och Instagram stängas ned i Europa:

“Om ett nytt ramverk för transatlantisk dataöverföring inte antas och vi inte kan fortsätta att förlita oss på SCC eller förlita oss på andra alternativa sätt för dataöverföring från Europa till USA, kommer vi sannolikt inte att kunna erbjuda ett antal av våra viktigaste produkter och tjänster, inklusive Facebook och Instagram, i Europa”, sa Meta i en anmälan till U.S. Securities and Exchange Commission i mars i år.

Politico

Osannolikt

Nu är det inte många som tror att meta kommer att göra allvar av sitt hot och stängs tjänsterna. I reklam- och annonspengar så är det inte direkt kaffekassan det handlar om utan enorma belopp och dessutom riskerar Facebook att europeiska annoinskunder drar vidare och börjar att använda andra tjänster.

Tonen mellan EU och Meta har dock skärpts högst betänkligt och nu är frågan vem som blinkar först.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: