Därför skriver alla om Amazons rea just nu

av | jul 12, 2022 | Krönikor

Det är Prime Day, I två dagar, på Amazons ehandelstjänst just nu och det skriver i princip alla amerikanska bloggar, nyhetssajter och nyhetsförmedlare om. En stor del av alla de här som skriver publicerar också en närmast enorm mängd med köptips och det handlar om allt från elektronik till kläder. Det är en form av texter som ser ut som en nyhetsartikel men som är förtäckt, förklädd och kamouflerad reklam.

iMore, MacRumors, Macworld, AppleInsider och allt vad de heter har alla en sak gemensamt – de har ett avtal med Amazon, och andra ehandelssajter där de får betalt för varje klicka och varje köp som görs på webbplatserna. Därför skrivs det massor om Amazon Prime och därför ser du ditt flöde av nyheter fyllas av artiklar om prylar som det är rea och nedsatta priser på just nu.

En liten text är allt som berättar att webbplatsen har ett avtal med e-handelsplatser och att de får betalt om du klickar och handlar

Tester

Det är också därför som du ser artiklar och texter om olika tester – bästa bildskärmen till din Mac, bästa musen för din Mac, tangentbord eller vad det nu kan vara. De artiklarna är ofta, för att inte säga alltid länkade till produkter på Amazon. Har de en orangegul knapp så kan du utgå ifrån att webbplatsen har ett avtal med Amazon – knapparna ingår som en del i den tekniska lösningen för att länka produkter direkt till Amazon.

Så varför är detta ett problem då?

Därför att du inte vet om texten är skriven utifrån en nyhetsvärdering, om det verkligen är en nyhet eller om texten skrivs därför att webbplatsen tjänar pengar på att skriva och länka till produkter på Amazon.

blank

iMore skriver regelbundet den här typen av texter – tips på produkter med länkar till Amazon

Det finns ingenting som får mig att tro att iMore väljer ut alla produkter, alla, från Amazon och sedan skriver en text med tips om hur du hittar billiga armband till din Apple Watch, skal och skydd för din iPhone eller som här – tillbehör för Nintendo Switch med länkar till Amazon. Texten i sig, tips på olika produkter, är det inget fel på ur nyhetsynpunkt men valet av e-handlare, Amazon och bara Amazon gör att det journalistiska oberoendet kan ifrågasättas.

En test

Ett kort tag så hade Magasin Macken ett avtal med Amazon och jag skrev en text av samma typ som ovan. Det klickades, det gjordes några köp och det kom en liten summa som ersättning. En liten summa därför att Magasin Macken inte är en stor webbplats i jämförelse med iMore. Pengarna skickade jag vidare till Berkley universitets utveckling av FreeBSD och sen avslutade jag avtalet med Amazon. Det kändes inte bra att att inte ha en rak och tydlig gräns mellan reklam, sponsrade texter och annonser för det är det som är problemet. Du som läsare vet inte var gränsen går. Vad som är nyhetstexter, redaktionell text och vad som är reklam. Länkas en produkt till Amazon därför att det faktiskt är ett bra pris eller länkas Amazon in därför att webbplatsen får betalt för det?

Märkt

Enligt svensk marknadsföringslag och de riktlinjer som, gäller för medier i Sverige så är det ingen tvekan om vad som är vad och hur reklam och annonser ska hanteras. Annonser, sponsrade texter, reklam ska vara tydligt märkt. Reklam är reklam och det ska framgå. Nu handlar det här om mestadels amerikanska webbplatser och de har andra regler att följa.

Utan att försöka att slå mig för bröstet och leka “bror duktig” så markeras alla länkar, alla texter och all reklam som – reklam, på Magasin Macken. Andra webbplatser får hantera reklam som de vill men här ska du som läsare veta vad som är vad och låt mig noga understryka – jag har inget mot reklam. Jag älskar rolig, kreativ och smart reklam. Jag tycker däremot innerligt illa om störande reklam som kommer mellan mig och mina försök att läsa en text. Jag tycker också innerligt illa om reklam som inte markeras som reklam och jag tackar, om inte dagligen så, mycket ofta nej till erbjudanden om att publicera sponsrade texter – om texterna inte markeras som reklam. Texter som jag sedan ser dyka upp på andra webbplatser – utan någon reklammarkering.

Sen är jag kanske lite för gammal, lite för cynisk för att tro att alla just nu skriver om Amazon Preem Day bara därför att det är en så stor nyhet. De skriver om Amazon Prime Day därför att de har betalt för det. Nu har jag också gjort det – utan att få en krona i ersättning.

5 1 rösta
Article Rating
2 Comments
Nyaste
Äldsta Mest röstade
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lars-Åke Nygren
2 månader sedan

Heder åt dig. Uppskattar hur du förhåller dig till reklamen och att det inte ska störa din journalistiska text. En bidragande orsak att jag alltid läser dina texter – förutom om alla spel 🙂
Tack för en bra och aktuell sajt. Nu ska jag beställa något från amazon 🙂

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian