REPORTAGET

Trump upprepar sina lögner och olagliga krav

av | jun 18, 2022 | Reportage

Donald Trump fortsätter att upprepa lögnen att valet stulits från honom och han fortsätter att anklaga vice presidenten Mike Pence för att ha att ha svikit sin plikt att ogiltigförklara elektorsrösterna och hela valet.

I den amerikanska valprocessen så fördelas delstaternas elektorsröster efter den kandidat som vunnit de olika delstaterna. Elektorerna ska företräda väljarna och i ett sista steg så avger de sina röster som sedan samlas in och ska godkännas av vice presidenten. Allt detta är formalia och experter på det amerikanska valsystemet och konstitutionen har upprepade gånger fastslagit att Trumps uppfattning att Mike Pence skulle ha politisk makt att ogiltigförklara ett val är helt igenom felaktigt, rent av lagstridigt.

Angripa

Trots det så fortsätter Donald Trump att angripa sin egen vice president för att Mike Pence inte underkände elektorsrösterna den 6 januari förra året då det amerikanska valet fastställdes.

I ett tal på fredagseftermiddagen inför en lojal grupp sa Trump att “Mike inte hade modet att agera” när han försökte ensidigt förkasta valkollegiets röster som avgavs för Joseph R. Biden Jr.

På torsdagen visade husets panel att Trump och hans rådgivare upprepade gånger fick veta att Pence inte hade någon makt att blockera certifieringen och att det skulle bryta mot lagen, men pressade honom att försöka ändå.

New York Times

Det finns inga bevis för det omfattande valfusk som Trump fortsätter att hävda ägde rum under valet och kravet att Mike Pence skulle underkänt elektorsrösterna är olagligt och vice presidenten har inte ens den makten – oavsett vad Donald Trump hävdar.

Eget grepp

Frågan är du hur länge Donald Trump kan fortsätta att framföra sina lögner, faktamässigt felaktiga påståenden innan det slår tillbaka mot henom själv. Det finns politiska bedömare som menar att Trump nu slagit in på en väg där han kan komma att falla på eget grepp. Inför kärnväljarna, de trumplojala så kan Trump påstå i stort sett vad som helst, kärntrupperna kommer inte att överge honom oavsett vilket men Trump kommer inte att vinna valet 2024, som han ännu inte bekräftat att han kommer att ställa upp i, enbart med sina kärnväljare. Trump måste locka stora grupper av andra väljare för att vinna valet och det är de väljargrupperna som kan komma att överge Donald Trump.

Jag noterar att flera svenska politiska skribenter menar att de pågående förhören i Kongressen är oerhört skadliga för Donald Trump men här finns en uppenbar risk att de bedömningarna vilar på samma felaktiga grund som min egen tro att Trump aldrig skulle ha en chans i 2016 års presidentval. Det handlade mer om önsketänkande än något annat.

Trump har fortfarande hela det republikanska partiet i ett fast grepp vilket de senaste nomineringsvalen vittnar om. I en rad delstater så vann Trumps kandidater, även kandidater som ventilerat konspirationsteorier som plockats upp i de grumliga vatten som QAnon simmar runt i. Det är för svenska förhållande mycket extrema kandidater som Jim Marchant, QAnon-anhängare från Nevada som tror att valet stals från Donald Trump. Marchant förlorade valet till kongressen 2020 och hävdade då att valfusk ledde till hans förlust, utan att kunna prestera några som helst bevis. Mayra Flores vann ett fyllnadsval till kongressen (Texas) och hon har vid flera tillfällen gjort uttalanden som leder tankarna till QAnon.

QAnon

Lite beroende på hur du räknar så handlar det om tjugotalet till drygt trettiotalet kandidater, anhängare till QAnon, som kandiderar för val till kongressen eller för att nomineras som det republikanska partiets kandidat till kongressen och senaten. Merparten av dem uppbackade av Donald Trump.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: