Den första filmen hade premiär i mars 1972, det är 50 år sedan, och Gudfadern rankas som en av världens bästa filmer, någonsin. De två uppföljarna, Gudfadern II och Gudfadern III, är också mästerverk vilket är synnerligen ovanligt när det handlar om uppföljare.

Mario Puzo skrev boken som efter bearbetning i samarbete med Francis Ford Coppola blev film. Det var en film som bedömdes vara där lång, ha premiär i mars vilket är fel tid men som ändå utsågs till bästa film, bästa manus och bästa manliga huvudroll på Oscarsgalan. Gudfadern nominerades för 11 Oscars, ett rekord på den tiden.

Marlon Brando i en av sina absolut största roller som Gudfadern Vito Corleone, Al Pacino som sonen Michael, James Caan som sonen Sonny, Talia Shire som dottern Connie och Robert Duvall som familjens advokat och rådgivare. Diane Keaton spelar. Michaels hustru och i birollerna vimlar det av kända namn.

Det är en bitvis brutal skildring av en familj som skoningslöst bevakar sitt område och som inte skyr några medel att försvara sig om de blir angripna. Priset är högt. Familjen Corleone förlorar en rad medlemmar, de som de inte själva rensar ut, i blodiga uppgörelser med andra familjer. Alla tre filmerna finns på Paramount+ och det är som sagt tre mästerverk som du inte får missa – har du redan sett dem – se om dem.

Betyg:

Gudfadern, Gudfadern II, Gudfadern II – Paramount+

Macken tittar på: The Offer – en tv-serie om filmen Gudfadern

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x