REPORTAGET

Macbook Pro M1 ställs mot MacBook Pro M2 – är den nya modellen värd sina pengar?

av | jun 26, 2022 | Reportage

Nya MacBook Pro 13 M2 kostar nästan 4 000 kronor mer än föregångaren och för det så får du i princip samma dator som är 12-18 procent snabbare.

Det är ingen ny design – som med nya MacBook Air, i stort ett ingen ny hårdvara om vi bortser från M1 och M2. När Apple först introducerade M1 var 13-tums MacBook Pro en del av en trio av enheter som skulle använda de nya kretsarna, M1-chippet. Som den enda MacBook Pro- modellen på listan visade den var Apple Silicon kunde utvecklas och antydde vad större MacBook Pro-modeller kunde erbjuda. Efter att Apple introducerade M1 Pro och M1 Max-innehållande 14-tums MacBook Pro och 16-tums MacBook Pro, blev 13-tummaren plötsligt malplacerad i listan.

Samma dator

Lägg sedan till att under skalet så var det samma dator som MacBook Air, bara tusenlappar dyrare. Skillnaden var fläktarna – MacBook Pro hade fläktar, kunde kylas effektivare och skulle då klara tyngre belastning utan att behöva att skruva ned prestandan – som det sades att MacBook Air gjorde. Det senare visade sig vara ett undantag än något annat.

MacBook Pro 13 M2 kostar 17 495 kronor
MacBook Pro 13 M1 kostar 13 560 kronor

Utifrån en strikt jämförelse mellan MacBook Pro modellerna så är prisskillnaden inte motiverad av prestanda- 12-18 procent är förvisso tvåsiffrigt men det är liten skillnad, så liten att de allra flest användas knappt kommer att märka den.

Kasta nu in MacBook Air M2 i ekvationen – som verkligen är en ny modell med ny design, uppdaterad hårdvara – och på avgörande punkter samma hårdvara som MacBook Pro 13 M2 så halkar MacBook Pro M2-modellen ännu mera ut i kanten.

MacBook Air

MacBook Air, som du kan få i fyra färger kostar 16 495 kronor – en tusenlapp mindre – för en dator som faktiskt ser ny ut. Prestandamässigt så i stort sett samma dator.

MacBook Pro 13 M2 är inte värd prisskillnaden och vill du verkligen ha en ny dator – köp nya MacBook Air. Vill du ha MacBook Pro så titta på den gamla modellen, den finns fortfarande att köpa ute i butikerna.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian