Den som jobbar med sin dator mera professionellt ställer också delvis andra krav på sitt verktyg än andra användare. Prestanda prioriteras medan den tekniska livstiden är lite mindre viktig. Här är Magasin Mackens guide och val av Mac för proffset.

Utgångspunkten är följande:

Den här datorn ska klara tung belastning, videoredigering, hantering av stora bilder och grafik och till det kommer rendering av video, kompilering av kod. Det är en dator som ska klara tunga uppgifter, klara av flera uppgifter samtidigt och kunna ha flera program igång samtidigt.

Bärbar

Här är det bara två modeller som duger – en 14-tums MacBook Pro eller en 16-tums MacBook Pro.

MacBook Pro 14 M1 Pro
 • Apple M1 Pro med tiokärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor, 16-kärnig Neural Engine
 • 32 GB enhetligt minne
 • 1 TB ssd-lagring
 • 96 W usb-c-strömadapter
 • 14-tums Liquid Retina XDR-skärm
 • Tre Thunderbolt 4-portar, HDMI-port, SDXC-kortplats, MagSafe 3-port
 • Bakbelyst Magic Keyboard med Touch ID – svenskt
Pris: 34 995 kronor

Motivering:

Tanken här är att satsa på en dator med mycket god prestanda men inte kliva upp på Apples toppmodell, prisskillnaden är hela 7 000 kronor. För de extra 7 000 kronorna så får du en dator som förvisso är snabbare, har bättre och mer prestanda men prisskillnaden kan inte motiveras mer än för ett litet fåtal användare som verkligen har behov av en dator som kapar all tid maximalt.

Stationär

Mac Studio M1 Max
blank
 • Apple M1 Max med tiokärnig processor, 32-kärnig grafikprocessor, 16-kärnig Neural Engine
 • 64 GB enhetligt minne
 • 1 TB SSD-lagring
 • Framsida: två usb-c-portar, en SDXC-kortplats
 • Baksida: fyra Thunderbolt 4-portar, två usb-a-portar, en HDMI-port, en 10 Gbit Ethernet-port, ett 3,5 mm hörlursuttag
Pris: 35 495 kronor

Motivering:

Det är samma resonemang här som i valet av en bärbar dator – en liten kompromiss mellan pris och prestanda. För den som verkligen vill ha maximalt med kraft så finns Mac Studio Ultra som är ett prestandamonster men den dator startar på 50 000 kronor i pris.

Summering:

Skillnaden mellan det bärbara valet och det stationära valet av Mac är liten i pris men i den bärbara datorn sitter en Mi1 Pro och i den stationära så sitter det en M1 Max. Prestandaskillnaden är dock inte så dramatisk och så stor. den kraft som finns i Apple Silicon märks mest vid riktigt tung belastning. Det är när långa, tunga videosekvenser ska göras klara, när massor av kod ska kompileras till ett fungerande program som skillnaderna kommer till sin rätt.

Här är två kraftfulla datorer som klarar de riktigt tunga arbetsuppgifterna – datorer för proffset.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x