Joe Biden fyller 80 år i november men det är inte bara hans ålder som blivit en faktor vilket gör att alltfler demokrater nu börjat ställa frågan om han verkligen ska ställa upp för omval 2024. Bidens popularitetssiffror är dalande i takt med stigande inflation och högre räntor i USA.

Joe Biden är inte en särskilt populär president just nu och det beror inte på i första hand den politik som han för utan den politisk som han förväntas att föra – minska och hålla tillbaka inflationen och hålla nere räntorna. Det senare är något som politiska ledare världen över i allt högre grad köpas med just nu och det är en tuff utmaning att försöka att styra marknaden.

Gammal

Kombinera nu ihop en rätt hopplös situation där inte ens en president kan styra vare sig inflationen eller bankernas räntor med en president som närmar sig 80 så får du en bild av en maktlös, gammal president och det är den bilden som republikanerna sprider och odlar – och de är framgångsrika i att göra det. Joe Biden själv försöker se stark och spänstig ut. Det här ingen tillfällighet att han numera rätt ofta småjobbar fram till talarstolen eller mikrofonen när han ska tala.

Taktiken fungerar inte och snart är Biden nere på Trumps popularitetssiffror.

När Joe Boden och Kamala Harris vann valet så talades det mycket om att Biden bara skulle sitta en period för att förbereda och släppa fram Kamala Harris. USA skulle förberedas för att väja sin första kvinnliga president. Idag är tonläget annorlunda.

Omval

Joe Biden sa tidigare att han planerade för en period i Vita Huset och även om han inte bekräftat att han satsar på omval så är han numera mera undanglidande när han får frågan om han tänker ställa upp igen 2024. Det sägs också ha skurit sig en smula med vice presidenten Kamala Harris och då inte bara därför att Biden svävar på målet när det handlar om nästa presidentval. problemet för Harris är att hon tillhör administrationen och när den sittande presidentens popularitet faller så faller även vice presidentens popularitet.

En bidragande faktor till Bidens problem är att han som president inte lyckats att få igenom flera av sina stora reformer och det handlar om två trilskande demokrater – Joe Manchin och Kyrsten Sinema. Två demokrater som gång på gång gått emot sitt parti, demokraterna, och Joe Biden.

Mellanårsval

Det ger bilden av en president som inte kan styra sitt eget parti och som ett resultat av det inte får igenom sina planerade reformer. Ovanpå det kommer ett mellanårsval där av tradition det sittande partiet brukar ha en uppförsbacke. Få eller ingen politisk analytiker, expert eller bedömare räknar med att demokraterna kommer att göra bra ifrån sig i höstens val. De flesta räknar med i storstryk i varierande och och sedan kommer som sagt ett presidentval 2024 – då är Joe Biden 81 år gammal.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x