Efter Frankrike och Österrike – nu varnar italienska tillsynsmyndigheter för Google Analytics

av | jun 27, 2022

Efter Österrikes och Frankrikes varningar så har även den italienska dataskyddsmyndigheten gått ut med varningar där myndigheten anser att användningen av Google Analytics inte är kompatibel med EUs dataskyddsbestämmelser.

Garante per la Protezione dei Dati Personali skriver  i ett pressmeddelande som publicerades förra veckan, där en lokal webbplats pekas ut för att ha använt det mycket använda analysverktyget på ett sätt som gjorde det möjligt att olagligt överföra delar av användarnas personuppgifter till USA utan medgivande och nödvändiga skyddsåtgärder.

Tidigare så har som sagt franska och österriskiska tillsynsmyndigheter kommit till samma slutsats – Google och Google Analytivs strider mot GDPR.

Webbplatserna

Det inkluderar användarnas interaktioner med webbplatserna, de enskilda sidorna som besökts, IP-adresserna till de enheter som används för att komma åt webbplatserna, webbläsarspecifikationer, detaljer relaterade till enhetens operativsystem, skärmupplösning och det valda språket, samt datum och tidpunkten för besöken. Den italienska tillsynsmyndigheten (SA) skriver att myndigheten kommit till denna slutsats efter en “komplex faktaundersökning” som den påbörjade i samarbete med andra EU-dataskyddsmyndigheter.

Garante per la Protezione dei Dati Personali skriver att överföringen av personlig information bryter mot dataskyddslagstiftningen eftersom USA är ett “land utan en adekvat skyddsnivå”, samtidigt som man lyfter fram “möjligheten för amerikanska statliga myndigheter och underrättelsebyråer att få tillgång till personuppgifter som överförts utan vederbörliga garantier.”

Fotnot: Magasin Macken har som ett direkt resultat av ett nu tre dataskyddsmyndigheter inom EU har kommit fram till att Google Analytivs står i strid med EUs GPDR beslutat att plocka bort Googles trackers från den här webbplatsen.

0 kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian