Efter Frankrike och Österrike – nu varnar italienska tillsynsmyndigheter för Google Analytics

av | jun 27, 2022 | Nätfrihet

Efter Österrikes och Frankrikes varningar så har även den italienska dataskyddsmyndigheten gått ut med varningar där myndigheten anser att användningen av Google Analytics inte är kompatibel med EUs dataskyddsbestämmelser.

Garante per la Protezione dei Dati Personali skriver  i ett pressmeddelande som publicerades förra veckan, där en lokal webbplats pekas ut för att ha använt det mycket använda analysverktyget på ett sätt som gjorde det möjligt att olagligt överföra delar av användarnas personuppgifter till USA utan medgivande och nödvändiga skyddsåtgärder.

Tidigare så har som sagt franska och österriskiska tillsynsmyndigheter kommit till samma slutsats – Google och Google Analytivs strider mot GDPR.

Webbplatserna

Det inkluderar användarnas interaktioner med webbplatserna, de enskilda sidorna som besökts, IP-adresserna till de enheter som används för att komma åt webbplatserna, webbläsarspecifikationer, detaljer relaterade till enhetens operativsystem, skärmupplösning och det valda språket, samt datum och tidpunkten för besöken. Den italienska tillsynsmyndigheten (SA) skriver att myndigheten kommit till denna slutsats efter en “komplex faktaundersökning” som den påbörjade i samarbete med andra EU-dataskyddsmyndigheter.

Garante per la Protezione dei Dati Personali skriver att överföringen av personlig information bryter mot dataskyddslagstiftningen eftersom USA är ett “land utan en adekvat skyddsnivå”, samtidigt som man lyfter fram “möjligheten för amerikanska statliga myndigheter och underrättelsebyråer att få tillgång till personuppgifter som överförts utan vederbörliga garantier.”

Fotnot: Magasin Macken har som ett direkt resultat av ett nu tre dataskyddsmyndigheter inom EU har kommit fram till att Google Analytivs står i strid med EUs GPDR beslutat att plocka bort Googles trackers från den här webbplatsen.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: