EFF varnar för datainsamling i en värld där aborter kan vara ett brott

av | jun 26, 2022

Electronical Frontier Foundation varnar nu för att den omfattande datainsamling som görs via hemsidor, appar och tjänster kan innebär det direkt mot mot kvinnor som söker hjälp vid graviditet och som vill göra en abort.

I flera delstater så finns ett angivarsystem där enskilda som tipsar om kvinnor som gjort eller överväger att göra en abort belönas med tusentals dollar. Angiverisystemet skulle kunna leda till att kvinnor som söker efter hjälp på nätet, som besöker vårdinrättningars hemsidor på nätet eller som använder en app eller en tjänst – kan komma att spåras och i en förlängning dömas för brott mot de nya anti-abort lagar som flera delstater nu inför.

Berövar

Dagens beslut berövar miljontals människor en grundläggande rättighet och understryker också vikten av rättvisa och meningsfulla skydd för dataintegriteten. Alla förtjänar att ha starka kontroller över insamlingen och användningen av information som de nödvändigtvis lämnar bakom sig när de utför sina normala aktiviteter, som att använda appar, sökmotorfrågor, inlägg på sociala medier, sms:a vänner och så vidare. Men de som söker, erbjuder eller underlättar abortåtkomst måste nu anta att all data de tillhandahåller online eller offline kan sökas av brottsbekämpande myndigheter.

Människor bör noggrant granska sekretessinställningarna för de tjänster de använder, stänga av platstjänster på appar som inte behöver dem och använda krypterade meddelandetjänster. Företag bör skydda användare genom att tillåta anonym åtkomst, stoppa beteendespårning, stärka policyer för radering av data, kryptera data under överföring, möjliggöra end-to-end meddelandekryptering som standard, förhindra platsspårning och se till att användare får meddelande när deras data söks . Och statliga och federala beslutsfattare måste anta meningsfull integritetslagstiftning. Alla dessa steg behövs för att skydda integriteten, och alla är sedan länge väntade.

EFF

0 kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian