– Du som pratar så mycket om kaffe, vad dricker du för kaffe?
– Ska jag dricka ett gott kaffe, det kaffe som jag dricker mest så är det italienska Lavazza.
– Finns det att köpa i Sverige?

– Jajamen, det finns att köpa en del av Lavazzas sorter på ICA och de andra finns att köpa på nätet.
– Varför just Lavazza?
– Det är ett riktigt bra kaffe, inte svindyrt eller löjligt prissatt, och det är italienarnas favoritkaffe.
– Vilken av alla sorter då?
– Det beror på hur du brygger ditt kaffe. Jag har en mocka-bryggare och föredrar därför Lavazza Crema e Aroma.
– Om du brygger som vanligt då?
– Då skulle jag välja Lavazza Crema e Aroma eller Qualità Oro.
– Måste du hålla reda på sånt där, vilket kaffe som passar för vilket sätt att brygga sitt kaffe?
– Behöver och behöver, vi pratar väl hur du ska brygga ett riktigt gott kaffe, eller hur?
– Okej, så såna där kapslar är helt ute då antar jag?
– Nej då, det blir ett lite dyrare kaffe per kopp men det finns bra kaffekapslar också. Lavazza Qualità Ross, deras mest kända kaffe, finns som kapslar och det blir ett helt okej kaffe.
– Köper du malet eller?
– Aldrig malet. Ska du ha ett bra, gott kaffe så maler du bönor och brygger.
– Så du köper bönor som du maler och sen brygger du?
– Japp, bönor håller längre, håller smaken längre och det blir ett bättre och godare kaffe.
– Om jag vill ha färdigmalet då och brygger som de flesta i en vanlig kaffebryggare?
– Då skulle jag satsa på Lavazza Qualità Rossa eller Qualità Oro.
– Har du privat något av de där riktigt dyra kaffesorterna, det dyraste kaffet?
– Jag antar att du tänker på Kopi Luwak som tillverkas av bönor som Palmmården ätit och sen skitit ut?
– Just det kaffet.
– Nej, jag har inte smakat Kopi Luwak men jag har druckit en massa andra dyra kaffesorter som kostat allt från en hundring per kopp och mer. Det finns en del andra dyra kaffesorter, Starbucks Rwanda Blue Bourbon, Esmeralda Geisha och så finns det Black Ivory som kostar ännu mer än Kopi Luwak. Det är kaffe som har ett listpris på en bit över 2 000 per 250 gram, ända upp till över 7 000 kronor per 250 gram.
– Hur smakar de?
– De här kaffesorterna är dyra därför att de tillverkas i små mängder, kanske inte alltid för att det är ett bra kaffe. Jag kan inte säga att jag är imponerad av de riktigt dyra kaffesorterna som jag har provat. Det är inget kaffe som jag skulle rekommendera eller köpa själv. Därmed inte sagt att ett lite dyrare kaffe är ett godare kaffe.
– Så vanliga Gevalias duger inte?
– Jodå, jag dricker massor av olika kaffesorter och är inte särskilt kräsen. Ett bra, starkt och gott ska vi kalla det vanligt kaffe är Zoegas Mollbergs. Det blir ett gott kaffe i en vanlig bryggare, macka-bryggare eller i en perkulator.
– Hur brygger jag ett riktigt gott kaffe då?
– Jag föredrar mocka-bryggare och då maler jag kaffet från bönor och brygger sedan direkt. Det är nästan viktigare hur du förvarar ditt kaffe, mellan bryggningarna än något annat. Häll inte över kaffet i andra behållare utan tillslut originalförpackningen ordentligt så att så lite luft som möjligt kommer i kontakt med kaffet. Luft/syre drar ur smakämnena nämligen. Det är därför bönor är bättre än färdigmalet. Filtret är också viktigt, vilket många inte tänker på. Jag rekommenderar ett så kallad guldfilter. det kostar några hundralappar men det är ett filter som du kan återanvända massor med gånger så det blir billigare i längden. Använder du ett papperfilter så skölj det innan får att få bort pappersmaken.
– Hur många koppar dricker du på en dag?
– Det varierar men jag har försökt att dra ned, ordentligt, efter att ha varit uppe i tio koppar eller mer. Det kan säkert en 6, 7, 8 koppar på en dag, mer koppar om jag jobbar.
– Är det bara bryggkaffe, ditt eget som gäller?
– nej, för sjutton. Jag köper ofta kaffe ute, på café eller tar med i handen. Då kan det bli ett kaffe som jag inte provat tidigare, ett kallt isat kaffe eller ett kaffe som är mer godis än kaffe.
– Starbucks har ett bra kaffe, Caffè Verona, Expresso House har det de kallar för Signature Brew, ett brasilianskt kaffe som också är riktigt bra. Generellt gäller att kaffet tillreds lite beroende på var du är. Jag har sällan ruckit ett dåligt kaffe på en bättre restaurang utomlands. Lagar de bra mat så brukar kaffet vara bra också och efter natten tr har göra en riktigt stark expresso för att runda av middagen.
– Har du mjölk i kaffet?
– Inte vanligen men jag tar gärna en latte då och då.
– Om vi skulle ta en kaffe nu då, vad skulle det bli?
– En nybryggd Lavazza Crema e Aroma i min Bayern München-mugg eller i min original Apple-mugg.
– Är koppen viktig också?
– Egentligen inte men jag dricker mitt kaffe ur en del favoritmuggar, Miami Doplhins, en Mumin-mugg med Råddjuret och så den finaste muggen som jag har och som är gjord av ett av mina barnbarn.
– Kaffe är tydligen viktigt?
– Viktigt och viktigt: det är ytterst sällan vi har krismöten på kontoret men är kaffet slut så är det en anledning och då handlar det om att hitta kaffe, snabbt.

4 1 rösta
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
2
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x