EU skärper sina regler, The 2022 Code of Practice on Disinformation, som ställer krav om att sociala medier ska förebygga och stoppa desinformation och falsk information. Ett regelverk som Google, Meta, Twitter, TikTok, Twitch, Clubhouse och Vimeo nu skrivit under och säger att de kommer att följa.

Det kan te sig som en smula märkligt att de stora sociala medierna frivilligt går med på att följa, nya hårdare regler men det är också en lösning på de ständiga konflikter som de sociala mediatjänsterna dras in i när de moderat sina tjänster. Facebook, Twitter och flera av de övriga tjänsterna har anklagats för godtycke, för att censurera vissa åsikter och för att ha andra regler för kändisar och politiker.

Annans regler

Nu kan de här sociala mediatjänsterna agera, stänga ned konton, radera inlägg och ingripa med hänvisning till någon annans regler – “det här måste vi göra”.

Undertecknare av det uppdaterade regelverket förbinder sig att göra mer för att ta bort stora producenter av falsk information från att tjäna pengar på sina inlägg. De sociala medierna måste också ta itu med bots, falska konton och deepfakes som används för att sprida falska påståenden. Tjänsterna måste skapa det som kallas transparenscenter och arbetsgrupper för att visa hur de implementerar reglerna och även ge forskare tillgång till data. Politiska annonser ska markeras tydligare och användare kommer att få bättre verktyg för att upptäcka och flagga falska påståenden medan utökad faktakontroll ska innefatta alla EU-länder och -språk.

2023

De som nu anslutit sig till de nya reglerna har sex månader på sig att genomföra de nödvändiga ändringarna. Undertecknarna kommer att publicera sina första implementeringsrapporter i början av 2023.

TechCrunch 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x