TikTik den populära bild och videotjänsten har delat data med Kina avslöjar Buzzfeed News som har tillgång till aber 80 inspelade interna möten inom TikTok.

Det handlar om medarbetare inom TikTok, som jobbar från Kina, som har haft access till information bland annat om amerikanska användare. I flera år så har TikTok försäkrat att data som samlas in i USA stannar där och bara är tillgänglig för den amerikanska delen av TikTok, inte för Kina. Försäkran bottnar i att ByteDance, som äger TikTok, är ett kinesiskt bolag och USA har hotat med att svartlista TikTok och förbjuda den i USA av just det skälet. TikTok har länge varit föremål för granskning av nationella säkerhetsproblem, inklusive att appen kan ge den kinesiska regeringen tillgång till amerikanska användardata. År 2020 beordrade den amerikanska regeringen under president Donald Trump ByteDance, appens Peking-baserade moderbolag, att avyttra TikTok. Försäljningen genomfördes dock inte av Biden-administrationen.

Avslöjas

TikTok avslöjas nu med att bryta mot sina utfästelser och löften. Data som tillhör amerikanska användare har lämnats ut till kinesiska medarbetar inom TikTok – precis som det TikTok under flera år försäkrat inte förekommer. Buzzfeed News har tillgång till över 80 inspelningar, från interna möten inom TikTok som visar hur data har hanterats:

Inspelningarna, som granskades av BuzzFeed News, innehåller 14 uttalanden från nio olika TikTok-anställda som indikerar att ingenjörer i Kina hade tillgång till USA-data åtminstone mellan september 2021 och januari 2022. Trots en TikTok-chefs edsvurna vittnesmål i en utfrågning i senaten i oktober 2021 om att ett “världsberömt, USA-baserat säkerhetsteam” bestämmer vem som får tillgång till denna data, beskriver nio uttalanden från åtta olika anställda situationer där amerikanska anställda var tvungna att vända sig till sina kollegor i Kina för att avgöra hur amerikanska användardata flödade. Amerikansk personal hade inte tillstånd eller kunskap om hur de kunde komma åt uppgifterna på egen hand, enligt banden.
Dämpa oro

TikToks svar på anklagelserna är ett inlägg i den egna bloggen där TikTok säger att alla data, från amerikanska användare, nu lagras på Oracles servrar i USA efter en ändring i tjänsten och appen. Den populära sociala videoappen sa i ett blogginlägg att den har ändrat standardplatsen för amerikanska användardata, med “100 % av USA:s användartrafik dirigeras till Oracle Cloud Infrastructure.”

“Allt ses i Kina”, sa en medlem av TikToks Trust and Safety-avdelning vid ett möte i september 2021. Vid ett annat möte i september hänvisade en regissör till en Peking-baserad ingenjör som en “Master Admin” som “har tillgång till allt.” (Medan många anställda presenterade sig själva med namn och titel i inspelningarna, namnger BuzzFeed News inte någon för att skydda deras integritet.)

Buzzfeed News

Var TikTok lagrar data är i sammanhanget inte huvudfrågan och det är inte det Buzzfeeds avslöjande handlar om – oavsett om informationen lagras i USA, på Oracles servrar, så kvarstår frågan om Kina och kinesiska medarbetare har tillgång till information om utländska användare. Det är en fråga som TikTik inte har kommenterat och en fråga som TikTok inte har svarat på.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x