Apple har tecknat ett tio-årigt exklusivt avtal för att streama den amerikanska proffsfotbollen, den typ av fotboll som spelas med fötterna och det vi utanför USA kallar för fotboll, MLS. Avtalet visar att Apple menar allvar med sport men MLS-ligan är inte en bra liga och frågan är om intresset kommer att vara särskilt stort utanför USA.

Den amerikanska proffsfotbollen håller i ärlighetens namn inte särskilt hög klass. Visst, här finns en hel del kända namn men det är spelare som är i slutet av sina karriärer och som valt den amerikanska ligan därför att det är bra betalt, välordnat och bra förhållande för att spela fotboll på sin ålders höst.

Abonnemang

Zlatan var som bekant här ett år innan han insåg det andra redan sett – det här är inte en liga som är ens i närheten av brittiska Premier League, italienska Serie A eller spanska LaLiga. Det är okej fotboll men inte mer och då infaller sig frågan hur många utanför USA som kommer att vara intresserade och som kommer att vara beredda att betala för ytterligare ett abonnemang. Kom då ihåg att här finns en betydande tidsskillnad som gör att få matcher kommer att gå att se i Europa på vettiga tider – även om hel del söndags- och helg-matcher inte sänds mitt i natten. Betydelsen av tidsskillnaden skulle kunna ,önskas om matcher lagrades och om de kan ses i efterhand, vilket är sannolikt.

Sportpaket

Innan Apples satsning döms ut så ska sägas att detta kan vara början på ett större sportpaket. Apple sänder som bekant den amerikanska proffs-basebollen via AppleTV+ redan idag men då bara i USA och några få ytterligare länder. Här har Apple sagt att sändningarna är begränsade till några få länder, just nu, vilket kan tolkas som att Apple förhandlar om globala rättigheter. Nu lär baseboll knappast få tittare i Europa att teckna abonnemang i någon större omfattning. Baseboll är en religion i USA, mycket populärt i Japan och Kuba men det är inte stor global sport.

Nu finns det en massa annan sport som apple skulle kunna plocka in. Det finns en liga för LaCrosse i USA och även om det är en mycket liten sport globalt så är det en udda sport som skulle kunna locka tittare av ren nyfikenhet. Landhockey, cricket och rugby är några andra exempel som skulle kunna ingå i ett större sportpaket, globalt, där sporterna var för sig kanske inte är några publikmagneter men där det udda innehållet i sig, kombinerat med ett vettigt pris per månad skulle kunna bli ett sportpaket där Apple även kan profilera sig och sitt varumärke.

Amerikansk fotboll i sig blir ingen hit men det här kan vara början på något större och något nytt.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x