I diskussionerna runt Stage Manager, Apples nya multitasking-funktion, har Apple envist hållit  fast vid att funktionen kräver M1-kretsar och en möjlighet att kunna använda en del av det interna minnet för att funktionen ska fungera som Apple vill och kräver.

iPad Air 5 har M1-kretsar men inte den mängd lagringsminne, 128 GB, som Apple säger krävs för att Stage Manager ska fungera. iPad Air 5 startar med ett lagringsminne på bara 64GB har ändå stöd för Stage Manager.

Virtuellt minne

För de som inte känner till är virtuellt minnesbyte en funktion som ofta används av datorer för att omfördela en del lagring som virtuellt RAM-minne när datorns faktiska RAM-minne redan utnyttjas fullt ut av systemet och apparna. Även Mac-datorer byter minne, och nu kommer den här funktionen att vara tillgänglig på iPads för första gången med iPadOS 16. Det är en funktion som Apple i flera uttalanden har sagt är ett krav för Stage Manager. det är också ett svar på den allt hårdare kritik som Apple nu får, sedan det visat sig att en en av de mest omtalade funktionerna av allt det som visade upp under Appels keynote inte kommer att stödjas av iPad Pro-modeller som inte har M1-kretsar. Stage Manager kommer alltså inte att fungera i relativt nya iPad-modeller, från 2018, 2019 och 2020.

Lagringsminne

Apple har sagt att det krävs minst 128 GB internt lagringsminne för att Stage Manager ska fungera. iPad Air 5 har en lagringskapacitet som startar på 64 GB men den modellen har ändå stöd för Stage Manager.

Apple säger sig ha testat Stage Manager på andra modeller av iPad, utan M1-kretsar, och anser att funktionen blir för dålig. Funktionen håller inte den kvalitet som Apple ställer på Stage Manager och det ska vara anledningen till att funktionen inte kommer att städjas av bara några år gamla iPad-modeller, inte ens iPad Pro som är en enhet som Apple under fler år marknadsfört som en “platt dator” och som ett alternativ till en bärbar dator med macOS.

Tilltron

Tilltron till den marknadsföringen har fått sig en ordentlig knäck. En iPad Pro med Magic Keyboard och en Apple Pencil kostar, och kostade, strax under 20 000 kronor, för några år sedan. Det är en “bärbar dator” som nu inte kommer tt ha stöd för en av de mest efterfrågade funktionerna i iPadOS – en vettig, funktionell hantering av flera öppna fönster och en effektiv lösning för det som kallas multitasking.

Nu finns den funktionen men bara om du har en helt ny iPad Pro … eller iPad Air 5.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
3
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x