REPORTAGET

Ändringen av låsskärmen är mer komplex än du tror

av | jun 19, 2022 | Reportage

Det kan se enkelt ut – klockan hamnar bakom din bakgrundsbild i din iPhone men i lösningen bygger på AI och avancerad maskininlärningsteknik. Den nya funktionen i iOS 16 är mer avancerad och mer komplex än du kanske tror.

I nya iOS 16 som släpps senare i höst kommer en ny funktion – du ska kunna personifiera låsskärmen och det här en store, mera komplex och mera avancerad uppdatering än den kan ge sken av.

Alla som försökt att passa in en bild tillsammans med text vet hur svårt det kan vara att få in en text framför eller bakom en bild och hur svårt det kan vara att få bilden att se naturlig ut. Det kan krävas fritagning, koll på skuggor och ljus innan det fungerar. I nya iOS 16 ska det göras direkt och i realtid med en närmast oändlig mängd bakgrundsbilder.

För att det ska fungera krävs AI, artificiell intelligens, maskininlärning och komplex och avancerad kod. Alla funktioner ska dessutom vara lätta och intuitiva att använda. Blir funktionerna för komplicerade så kommer missnöjda användare hoppa över allt det Apple skapat.

Frilägga

Centralt blir funktionen att frilägga objekt i bilder och det är en funktion som Apple brutit ut och som också finns i Bilder/Photos. Tillsammans med en avancerad funktion för att byta typsnitt/fonter, flytta saker, filtrera, ändra ljus storlekar med mera så har allt skapats med “dra-och-släpp”. Det är ju en iPhone du sitter med – inte en Mac med att styrverktyg som kan användas tillsammans med macOS.

Till alla dess funktioner kommer sedan widgets, som om de ska vara meningsfulla måste kunna uppdateras – även på en låst skärm. Ska du se kalenderbokningar (exempelvis) måste de visas och uppdateras närmast i realtid – annars är widgets på lässkärmen meningslösa. Detsamma gäller påminnelser, nyheter och notiser.

 API

Nu har Apple inte bara byggt och utvecklat allt detta för egen skull, för att funktionerna bara ska kunna användas av Apple – till allt det finns ett API för utvecklare vilket betyder att vi ganska snart efter lanseringen av iOS 16 kommer att få en rad nya widgets och en rad nya appar lanseras.

Den nya låsskärmen i iOS 16 är långt mycket mer än en möjlighet att kunna byta typsnitt, långt mycket mer och mer avancerat och komplext.

Techradar

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian