Kort efter det att Ryssland anföll Ukraina så började jag att läsa rapporter om den ryska armén. Jag tittade på bilder på den sex mil långa kolonnen några öster om Kiev. Jag hakade på ett antal konton i sociala medier och tittade på videor och bilder. Bilden av en illa utrustad armé belade att växa fram.

Jag läste rapporter från det fristående journalistnätverket Bellingcat vars militära experter konstaterade detsamma. Den ryska armén var illa utrustad, gamla lastbilar, gamla stridsvagnar, gamla truppfordon och gammal utrustning. Det var som om en armé från 1970-talet eller 1980-talet hade dragit ut i krig.

Gamla

Jag är inte militär expert och utger mig inte för att vara det heller men en genomgång av alla de bilder jag samlat in gav en entydig bild. Det var trossfordon från 1950-, 1960- och 1970-talen. Sökningar på mer moderna vapen gav nästan ingenting. Det var gamla raketställ, gamla stridsvagnar och gamla stridsfordon. Även flygplanen var gamla. Några veckor efter det att kriget mot Ukraina inletts om nya rapporter som pekade mot en omfattande och utbredd korruption. Det finns rapporter om flygtekniker som sprungit runt i Moskva på jakt efter fungerande GPS-enheter sedan det visat att de GPS:er som suttit i de moderna flygplanen antingen var stulna och sålde eller så fungerade de inte.

Drivmedel

Detsamma gällde ammunition, sprängämnen och drivmedel. De fanns helt enkelt inte utan hade sålts på svarta marknaden. Pengar som borde ha gått till nya inköp, inköp av underhållsmaterial förskingrades och inventarieförteckningar förfalskades. Nya rapportera talade om hur den ryska militärledningen beordrat ut mängder av utrustning som inte existerade. När förstärkningar skulle sättas in så ekade förråden tomma. Lastbilar skickades ut på dåliga vägar med gamla, slitna och undermåliga däck. Stridsvagnar skickades ut med ihoplappat pansar och till det kom uppgifter om att de ryska soldaterna var illa utrustade.

Nu har brittiska militära experter uttalat sig och de första rapporterna, bilderna och analyserna gar visat sig vara korrekta. Den ryska armén är långt ifrån den krigsmaskin den framställts som. I ett tal, nyligen, så bekräftade den brittiske försvarsministern Ben Wallace uppgifterna om den ryska armén.

Ryska fordon har inte underhållits ordentligt och immobiliserade många logistikfordon, vilket ledde till att billiga däck blåste ut och att lastbilsaxelar gick sönder, allt på grund av dåligt underhåll eller att pengarna för det underhållet togs någon annanstans.

Dessutom tyder den stora mängden filmer från ukrainska drönare för mig att de också saknar ett bredare luftförsvar och mot-UAV-system.

Nästan inget av deras fordon innehåller situationsmedvetenhet och digital stridshantering. Fordon finns ofta med 1980-tals papperskartor över Ukraina i dem.

Men det är inte bara markstyrkor. ”GPS”-mottagare har hittats tejpade på instrumentbrädorna på nedskjutna ryska SU-34 så att piloterna visste var de var, på grund av den dåliga kvaliteten på deras egna system.

Moral

Det har också rapporterats massor om bristande moral och disciplin hos de ryska soldaterna som ibland inte ens lönt till att det är ett fullskaligt krig som de dragits in. Ryska militära befälhavare har sagt att det handlar om en övning, en kort ofarlig övning.

Det råder en total brist på all medicinsk hjälp, med överfulla civila sjukhus i Vitryssland och ukrainska civila operationer som tvingas ge medicinsk hjälp till samma desperata ryska styrkor som invaderat deras hem.

Där finns skillnaden. Rapport efter rapport ser jag ukrainska soldater som hjälper skadade och sårade ryska styrkor. Den ädlaste av alla på slagfältet, att ta hand om din fiende som ibland är din egen. Det leder mig till den fjärde och allvarligaste anklagelsen som borde riktas mot generalerna – om korruption och misslyckande med den moraliska komponenten.

Speech by Defence Secretary on Russia’s invasion of Ukraine

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x