Över 200 spanska telefonnummer kan ha attackerats med Pegasus

av | maj 5, 2022 | Nätfrihet

I det fortsatta utredningen av avlyssning av spanska och katalanska poliser så har nya uppgifter framkommit som antyder att över 200 spanska telefonnummer kan ha attackerats med NSO Groups spionprogram Pegasus.

I det här fallet så pekas Marocko ut som den som kan vara skyldig till att ha använt spionprogrammet för att stjäla information.

Detaljer har framkommit i den utredning som Spaniens högsta brottmålsdomstol inlett gällande en utredning om hur mobiltelefonerna som tilhörl premiärministern Pedro Sánchez och försvarsministern Margarita Robles kom att bli infekterade med Pegasus spionprogram förra året.

Aktivister

Bland de som inner de aktuella telefonnumren finns ett mobilnummer som tillhör Aminatou Haidar, en framstående människorättsaktivist från Västsahar. Spår av spionprogrammet Pegasus hittades också på en andra telefon som tillhör Haidar så sent som i november 2021.

Ett spanskt mobilnummer till journalisten Ignacio Cembrero – vars arbete är inriktat på Maghreb – fanns också med i Pegasus-projektdatabasen.

Förnekar

Marocko förnekar blankt alla anklagelser och hävdar att de överhuvudtaget inte har några affärsbindelser med NSO Groups.

The Guardian

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: