Nätfrihet: Ryska användare rundar censuren med VPN-tjänster

av | maj 8, 2022 | Nätfrihet

Aerial View of City

Putin-regimen har stegvis stärkt sin kontroll och sin censur inom Ryssland. En lång rad sociala medier är förbjudna och stoppade inom landet och utländska medier kan inte verka inom Ryssland med normal nyhetsrapportering. Nu använder miljontals ryssar VPN-uppkopplingar för att runda censuren och för att kunna ta del av information utifrån.

Många VPN-uppkopplingar är visserligen förbjudna i Ryssland men trots det så laddas det ned hundratusentals VPN-appar, varje dag, av användare som har upptäckt att med en krypterad, skyddad uppkoppling, så går det att komma förbi Putin-regimens spärrar.

Grafen och statistiken ovan visar mängden nedladdade VPN-appar, före och efter anfallskriget mot Ukraina, och då Putinregimen skärpte censuren och även införde lagar som kan leda ill 15 års fängelse för journalister som inte rapporterar “godkända” nyheter.

Internet Protection Society, en digital rättighetsgrupp förknippad med den fängslade ryska oppositionsledaren Alexei Navalnyj, lanserade sin egen VPN-tjänst förra månaden och nådde sin gräns på 300 000 användare inom 10 dagar, enligt verkställande direktör Mikhail Klimarev. Baserat på interna undersökningar uppskattar han att antalet VPN-användare i Ryssland har stigit till ungefär 30 procent av de 100 miljoner internetanvändarna i Ryssland. För att bekämpa Putin, “Ukraina behöver spjut och ryssar behöver internet”, sa Klimarev.

MSN.com

Svårare

Den utbredda VPN-användningen för inte bara att  miljontals ryska medborgare kan ta del av, läsa och lyssna på information som bedriver kriget mot Ukraina på ett korrekt sätt, uppkopplingarna gör också att regimen får det svårare att övervaka och kontrollera människorättsaktivister och de som protesterar mot kriget en regimens propaganda. Ryssland har försökt begränsa VPN-användningen. En lag 2017 resulterade i att mer än ett dussin leverantörer av VPN-uppkopplingar förbjöds för att de vägrade följa ryska censurregler.

Ryska myndigheter också försökt tvinga Google att ta bort tusentals internetsajter som erbjuder VPN-tjänster. Något som Google inte har hörsammat. webbplatserna finns fortfarande med i Googles sökresultat.

Förbjudits

Sedan kriget mot Ukraina inleddes så har mer än 1 000webbplatser förbjudits av de ryska myndigheterna,  Det inkluderar Facebook, Instagram, BBC News, Radio Liberty och Voice of America. Regimen blockerar också stora delar av Internettrafiken ut från Ryssland och trafik utifrån till Ryssland.

“Folk vill se förbjudet innehåll, men jag tror att de också är genuint rädda”, säger Tonia Samsonova, en rysk medieentreprenör baserad i Londond. “Oavsett din inställning till regeringen eller kriget, vet alla ryssar att om regeringen vet för mycket om dig är det potentiellt farligt. Så en VPN är så användbar även om de inte är kritiska mot Putin.”
Katerina Abramova, taleskvinna för Meduza, sa att onlinetrafiken på sajten minskade bara en kort stund efter att den förbjöds av ryska myndigheter i mars. Trafiken började öka från osannolika länder som Nederländerna, vilket tyder på att ryssarna använde VPN som fick dem att se ut att vara utomlands. “VPN kommer inte att starta en bred revolution i Ryssland,” sa hon. “Men det är ett sätt som människor som är emot det här kriget kan hålla kontakten med världen.”

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: