people walking on street during daytime

Nordkorea är en av världens mest slutna länder. Det är en repressiv kommunistisk diktatur med en närmast extrem personkult. Det är också ett land med en utbedd censur och Internet är inte självklarhet eller rättighet. Nu försöker en växande grupp hackare ta sig runt censuren med knäckta, hackade telefoner.

Nyligen släppte Lumen , en människorättsorganisation, och forskaren Martyn Williams med fokus på Nordkorea, en ny rapport som visar hur en växande grupp enskilda i landet knäcker sina mobiltelefoner för att komma runt cesuren.

Restriktioner

Rapporten beskriver hur miljontals regeringsgodkända Android-baserade smartphones nu börjar att bli allt vanligare i det nordkoreanska samhället. Det är telefoner med omfattande digitala restriktioner vilket gör att bara officiellt godkända appar kan laddas ned och installeras. Telefonerna kan inte heller användas för att surfa till webbplatser utanför regimens kontroll. I denna regim, och i detta slutna land, där regimen utövar en stenhård kontroll finns också en växande, smått osannolik grupp – nordkoreanska jailbreakers som hackar telefonerna för att i hemlighet kunna ta del av information från omvärlden.

Teknik

”Det har förekommit en sorts konstant strid mellan den nordkoreanska regeringen och dess medborgare om användningen av teknik: Varje gång en ny teknik har introducerats har människor vanligtvis hittat ett sätt att använda den för något otillåtet syfte. Men det har inte gjorts genom den här typen av hacking – fram till nu”, säger Williams. ”När det gäller framtiden för fri information i Nordkorea visar det att människor fortfarande är villiga att försöka bryta regeringens kontroller.”

Wired

Två intervjuer

Nu ska sägas att innehållet i rapporten bygger på intervjuer med avhoppade, enskilda som flytt landet och uppgifterna om en växande skara användare som knäcker sina telefoner bygger på bara två intervjuer. Det finns även uppgifter även från andra håll med mycket snarlikt innehåll. Det är forskare som studerar det slutna landet om har fått liknande uppgifter i sina studier av Nordkorea.

Båda de som intervjuades och som finns med i rapporten berättar om de statligt godkända, kinesisktillverkade Android-telefonerna Pyongyang 2423 och 2413. Det är Android-telefoner som teknisk ligger i mellanskiktet och de innehåller en anpassad version av Android – en version framtagen av den nordkoreanska regimen. Telefonerna har en rad övervakningsfunktioner – exempelvis så tas skärmbilder, slumpmässigt, som skickas till myndigheterna för kontroll.

Insmugglade

De program som används har smugglats in av de få nordekoreaner som fått tillstånd att besöka och arbeta i andra länder, exempelvis Kina.

De hackare som Lumen beskriver är i stort sett representativa för de två framväxande klasserna av människor som jailbreakar telefoner i Nordkorea, säger Nat Kretchun, vicepresident för program vid Open Technology Fund och en mångårig forskare inom nordkoreansk media och teknologi. ”Det finns folk som kommer ut från Kim Il Sung-universitetet eller Kim Chaek-universitetet eller en del av den nordkoreanska staten som i huvudsak bygger dessa verktyg och gör några olagliga saker vid sidan om för att ge sig själva lite utrymme att ångra saker som de implementerade själva”, säger Kretchun, som självständigt har intervjuat flera nordkoreanska jailbreakers. ”Sedan finns det den här andra klassen av människor som har en viss grad av datavetenskap och tillbringar så mycket tid med telefonerna att de i princip kartlägger exakt hur det fungerar i praktiken och hittar ganska smarta lösningar.”

Wired

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x