När du blir del av en konspiration och fastnar i Moment 22

av | maj 22, 2022 | Krönikor

Apple ljuger om att de skyddar din, in och andra användares information. Apple samlar in information om sina användare och tjänar enorma summor på att sälja den. Alla uppgifter om motsatsen är falska och alla som inte är med oss är mot oss.

Hela situationen är precis så absurd som alltid när du hamnar i en diskussion med en konspirationsteoretiker. Fakta biter inte, logik biter inte och alla dina invändningar vänds mot dig. Det faktum att du inte köper budskapet, hela budskapet och hela konspirationen tas som intäkt för och som ett bevis för att du är den av konspirationen.

När du lägger fram fakta så är det ett bevis för att du är del av konspirationen.

Konspirationen

Konspirationen i sig är enkelt – Apple tjänar så enorma summor så att Apple helt enkelt måste ljuga, måste samla in data om sina användare och sälja den vidare. Det är den enda logiska förklaringen.

I bevisföringen så misstolkas, vrids och vänds det på olika uttalanden från Apple och falska förutsättningar ställs upp som “bevis”.

Apple säger att de inte samlar in några data – vilket är en lögn.

Apple har aldrig sagt att Apple inte samlar in någon information. Tvärtom så har Apple varit öppna med vilken typ av information som samlas in, hur den samla in och vad den används till, eller för.

privacy.apple.com

Logga in och sedan kan du se vilken information Apple har om dig och du kan be att få den översänd till dig. Då kan du se vilka data Apple har.

Samlar in

Apple samlar alltså in information om oss och den används för statistik, för att se hur Apples produkter används, var och när. Informationen anonymiseras, delas upp och skyddas med kryptering på ett sådant sätt att de som hanterar informationen hos Apple inte vet vem informationen tillhör.

I konspirationen sägs också att Apple hävdar att de aldrig använder insamlad information för reklam vilket inte heller stämmer.

Apple använder också informationen för reklam – sin egen reklam. Du kan som Apple-användare få reklam för spel, appar och tjänster när du exempelvis använder App Store eller Mac App Store. Reklamen är begränsad, dyker inte upp överallt utan inom ramen för vissa tjänster, Apples egna tjänster.

Konspirationen bygger i huvudsak på tre delar:

  • Apples stora vinster
  • Apple har sagt att de inte samla in data
  • Apple har sagt att de inte samlar in data för reklam

Påståenden om att inte har sagt att de samla in data stämmer inte.

App Store & Privacy

Det framgår av dokumentet ovan och av en rad andra dokument som Apple har publicerat och gjort offentliga.

Dokument

Alla dessa dokument, som om de innehöll lögner och om de de facto var oriktiga på det sätt som konspirationsteoretikerna hävdar skulle leda till brottsutredningar och polisanmälningar. Apple är ett publikt noterat företag och det finns lagar och regler för hur, när och vad som ska publiceras. Det finns också en lång rad konsumentorganisationer, aktivister och rättighetsorganisationer som regelbundet granskar och går igenom inte bara vad Apple skriver och informerar om – utan som granskar hela branschen.

Logiskt så borde Apples löner ha avslöjats för länge sen men det är nu Apples enorma vinster kommer in i bilden igen. Apple är så stort, så rikt att de kan köpas allas tystnad. För att klara den kullerbyttan så ska Apple alltså använda sina stora intäkter till att muta allt och alla och sedan dessutom lyckas att sälja det i sin redovisning.

Den med ett logiskt sinne inser att här ligger en duktig vurpa inbäddad – Apple fortsätter att redovisa stora vinster trots att de alltså mutar en närmast ofattbar antal individer, organisationer och myndigheter.

Fakta

Nu biter som redan sagts vare sg fakta eller logik på de som väver de här konspirationerna och det spelar ingen roll om det handlar om Apple eller något annat. Konspirationerna har gemensamma nämnare och cirkelresonemangen och tron på “det rena budskapet” kommer tillbaka liksom inslag av ett samma slags tankebanor som du hittar hos sekter. Det finns bara en sanning.

Invänder du nu mot hela det skruvade resonemanget så blir du en del av motståndarsidan – Moment 22.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian