Molly White är mjukvaruutvecklare, Wikipedia-redaktör och grundare av web3isgoinggreat.com– en webbplats som tar upp den nya webbens baksidor, Web3. Harvard Business Review har intervjuat Molly White om hur den digitala framtiden kan komma att se ut och varför vi bör vara vaksamma därför att delar av den redan är här.

Ni vet hur det brukar vara, plötsligt tar ett ämne fart, alla pratar om det och det blir över tid rätt stor hyllningskör. Sen slår pendeln tillbaka, folk, experter och analytiker tänker efter och inser att livet nog ändå inte är en glads operett, riktigt. Web3 är ett sådant fenomen.

Blockkedja

Web3 är en idé för World Wide Web som bygger på blockchain-teknik och som innehåller begrepp som decentralisering och en token -baserad ekonomi. Uttrycket Web3 tillskrivs Ethereums medgrundare Gavin Wood och idén kan sägas vara en reaktion mot de stora teknikbolagen. En blockchain, eller blockkedja, är en databas som finns i en mängd uppsättningar, kopior, som dokumenterar exempelvis handel med cryptovalutor. Poängen med en blockkedja är att informationen inte kan manipuleras i efterhand. Dokumentationen av det som har hänt, Ellet gjorts, ska finnas decentraliserat i så många uppsättningar att informationen ska vara pålitlig och korrekt.

Ungefär så – lite förenklat förklarat.

Tanken

Tanken med Web3 är att helt enkelt plocka av de stora bolagen våra ekonomiska transaktioner, sköta dem med ett nytt, decentraliserats system med blockkedjor. Anhängarna ser Web3 som ett medel för att minska teknikbolagens makt, göra transaktioner säkrare, mindre spårbara och i botten finns en tanke om en slags digitala demokrati.

Kritikerna kallar det för ett modeord och varnar för att Web3 inte alls kommer att kunna leverera det som anhängarna tror – tvärtom så finns det integritetsproblem med Web3.

Cautionary Tales from Cryptoland

Molly White tillhör de senare, kritikerna, och hon pekar på miljöproblem, som redan finns idag och om integritetsproblem förknippat med digitala plånböcker som vi förväntas att använda oss av.

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian