Lästipset: Prisbelönta dokumentären Sabeya anklagas för att vara påhittad

av | maj 27, 2022 | Lästips

Den internationellt prisbelönta SVT-dokumentären “Sabaya” beskriver hur två män räddar yazidiska kvinnor som förslavats av Islamiska staten ur al-Hol-lägret i Syrien.

Kvartal kan nu avslöja att filmens huvudpersoner tvingade flera av kvinnorna att skiljas från sina barn och lurade dem att de skulle få återförenas med dem senare. I stället erbjöds IS att köpa barnen.

– De lurade oss, de förde oss till sina hem och sedan tog de våra barn ifrån oss, säger en av kvinnorna.

– Filmen är till stor del baserad på en lögn, säger Peter Galbraith, tidigare amerikansk ambassadör.

Det är nätmagasinet Kvartal som gjort granskningen:

Del 1: Hjältar i prisad SVT-dokumentär stal barn och erbjöd IS att köpa dem

Del 2: Fejkade scenerna i Guldbaggebelönade SVT-dokumentären

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: