Journalisten Edward Niedermayer har följt och granskat Tesla och Elon Musik i flera år. Han har skrivit böcker och han har gjort flera avslöjanden om både Tesla och Musk som är allt annat än smickrande.

Tesla använde disel för att driva laddningstationer under flera år vilket inte riktigt står i samklang med det miljömedvetna och miljövänliga bolag som Elon Musk försökt att framställas Tesla som. Tesla tvingade bilägare att skriva på tystnadsavtal för att gå fel åtgärdade.

Allt eftersom åren gick, upprepade detta mönster sig om och om igen: Faktarapportering drog till sig attacker snarare än vederläggning, Musks inofficiella sociala medier-upprättare utvecklades från en mobb till ett ekosystem av influencers och media, och aktien fortsatte alltid att klättra. Tydliga bevis på Musks alltför vidlyftiga löften och historier som skulle ha gett vilken annan biltillverkare som helst en kongressutfrågning, försvann allt i skuggan av hans ständigt växande legend. Oräkneliga historier såg aldrig ens dagens ljus i brist på bekräftelse, inklusive några av de mest ögonöppnande anekdoterna jag hörde i mer än 100 intervjuer med tidigare anställda, eftersom Musks rykte om aggressivitet fick många potentiella källor till tystnad.

Slate

 

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian