New York Islanders har sparkat huvudtränaren Barry Trotz. Beskedet kommer mycket överraskande för under hela säsongen, som blev ett misslyckande för klubben så har Lou Lamoriello, GM, stått bakom sin tränare – fram till nu.

Barry Trotz kontrakt gällde för ännu ett år men nu avslutas det i förtid.

”Jag tror att den här gruppen av spelare behöver en ny röst,” sa Lamoriello på ett konferenssamtal med media. ”Det här är inte negativt för Barry Trotz. Han är en fantastisk människa.”

Assisterande tränare

När det gäller assisterande tränare – en grupp som inkluderar associerade tränaren Lane Lambert och målvaktstränaren Mitch Korn, personer som har arbetat med Trotz under en lång period – var Lamoriellos besked att de hade kontrakt för nästa säsong, även om den nya tränaren kommer att ha något att säga till om i det fallet. Lamoriello gav inget tidsschema för när Islanders kommer att presentera en ny tränare.

Lamoriello informerade Trotz om beslutet på måndags morgonen efter att ha pratat med ägaren Jon Ledecky. Spelarna var inte inblandade i processen, även om Lamoriello förväntar sig att de kommer att uppmärksamma tränarbytet.

”Den här typen av beslut fattas för att gå framåt och inte för att gå bakåt,” sa Lou Lamoriello, vidare under mediakonferense. ”Teamet märker just nu att den nya rösten är vad som krävs för att vi ska ha framgång enligt min mening.”

Lamoriello gick inte in på orsakerna bakom beslutet utan sa bara att det är hans jobb att göra det som är bäst för organisationen.

Beslut

Det är långt ifrån första gången Lamoriello har tagit ett överraskande beslut och gå vidare med en ny huvudtränare. Med bara åtta matcher kvar av säsongen 2000, så sparkade Lamoriello tränaren Robbie Ftorek och anställde Larry Robinson, som fortsatte med att vinna Stanley Cup med New Jersey Devils. Sju år senare sparkade Lamoriello Claude Julien med tre matcher kvar av säsongen. Den här gången väntade Lamoriello till säsongen var slut.

Besvikelse

Den gångna säsongen blev en stor besvikelse för ett lag som tippades att på allvar kunna utmana topplagen, Tampa Bay, Toronto med flera. Islanders tvingades inleda med 13 raka borta matcher, nytt rekord i NGL, för att den nya arenan, USB Arena, skulle bli klar och under den ånga bortaturnén så hamnade Islanders rejält efter lagen i den egna divisionen. När sedan Islanders såg ut att börja att få ordning på sitt spel så slog Covid-19 till. Starkt decimerade så spelade Islanders flera matcher med mer än en hela formation borta.

Sammantaget så blev poängförlusterna för stora under säsongen.

Barry Trotz värvade till Islanders efter att ha vunnit Stanley Cup med Washington Capitals. Under den första säsongen så gick Islanders från att vara det ag som släppte in mest mål till att vara det lag som var det var svårast att göra mål på. Trotz fick pris som årets tränare i NHL och han tog laget till den tredje slutspelsrundan. Någon han upprepade året efter och sammanlagt så gick Islanders till tredje rundan tre av de fyra år som han var huvudtränare.

Planer

Nu återstår att se vilka planer Lou Lamoriello har för laget och vi lär få besked om vem som ska ta över New York Islanders inom kort. Det lär annars bli svårt att värva nya spelare om de inte vet vem som kommer att bli ny huvudtränare.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x